Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z łososia i bekonu na kremie selerowym Giancarlo Russo
Rozpoczynamy od przygotowania kremu z selera. Rozgrzewamy w garnku oliwę, dodajemy pokrojony na małe kawałeczki seler, obrany, drobno pokrojony ziemniak i cebulę. Lekko podsmażamy, nie doprowadzając do zrumienienia. Dodając taką ilość wody, żeby wszystko przykryła, solimy do smaku i dusimy około 10 minut do miękkości. Warzywa przecieramy przez sitko ( nie miksujemy, żeby w sosie nie pozostały włókna selera ). Kroimy łososia na dwanaście plastrów i na każdym z nich układamy pół plastra bekonu. Posypujemy odrobiną posiekanego koperku i formujemy roladki, spinając je wykałaczkami. Nie solimy, gdyż bekon jest już dostatecznie słony. Pozostałą oliwę wlewamy na patelni, rozgrzewamy , a następnie wrzucamy ząbek czosnku, który po zarumienieniu na złocisty kolor usuwamy z oleju. Smażymy obtoczone w mące roladki często przewracając. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik i pozostawiamy na moment, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na środek talerza nakładamy krem selerowy w kształcie koła i wykładamy na niego po 3 roladki (z których uprzednio należy wyjąć wykałaczki). Dekorujemy koperkiem.