Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami owinięte boczkiem na sałacie lodowej.

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami owinięte boczkiem na sałacie lodowej.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczka

    400 gram
  • suszone pomidory

    4
  • plasterki boczku

    4
  • mozarella

    1 kulka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sałata lodowa

    1
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami owinięte boczkiem na sałacie lodowej.

Przygotowanie:
Przekrajamy pierś z kurczaka w poprzek aby powstały dwa cienkie kotlety z jednej piersi. Powstałe kotlety delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, następnie smarujemy odrobiną oliwy z oliwek po czym wcieramy przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie oraz smarujemy zalewą z suszonych pomidorów. Kulkę mozarelli kroimy na cztery plastry jednakowej grubości. Plastry mozarelli i suszone pomidory zwijamy w roladki. Roladki delikatnie obsmażamy z każdej ze stron, następnie owijamy boczkiem i spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy roladki w naczyniu żaroodpornym przez ok. 20~25 min. Co 5 min. polewamy roladki wyciekającym z nich sosem. W trakcie pieczenia roladek przygotowujemy sałatę. Czosnek marynowany posypujemy oregano, bazylią ,majerankiem oraz papryką ostrą po czym skrapiamy oliwą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 min. Sałatę lodowa myjemy, suszymy następnie drobno rwiemy.Do sałaty dodajemy oliwki pokrojone w pół oraz czosnek marynowany w ziołach, całość polewamy sosem winegret. Upieczone roladki kładziemy na sałacie, podajemy ze świeżą bagietka posmarowaną masłem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Barbara55 13.06.2011 16:16
często robię podobne roladki z kurczaka
szajba2 08.06.2011 16:10
drób zawsze miło widziany na moim talerzu
iwona332 17.09.2010 23:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat