Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczka
400 gram -
suszone pomidory
4 -
plasterki boczku
4 -
mozarella
1 kulka -
oliwa
2 łyżki -
sałata lodowa
1
Przepis i sposób przygotowania Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami owinięte boczkiem na sałacie lodowej.
Przekrajamy pierś z kurczaka w poprzek aby powstały dwa cienkie kotlety z jednej piersi. Powstałe kotlety delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, następnie smarujemy odrobiną oliwy z oliwek po czym wcieramy przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie oraz smarujemy zalewą z suszonych pomidorów. Kulkę mozarelli kroimy na cztery plastry jednakowej grubości. Plastry mozarelli i suszone pomidory zwijamy w roladki. Roladki delikatnie obsmażamy z każdej ze stron, następnie owijamy boczkiem i spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy roladki w naczyniu żaroodpornym przez ok. 20~25 min. Co 5 min. polewamy roladki wyciekającym z nich sosem. W trakcie pieczenia roladek przygotowujemy sałatę. Czosnek marynowany posypujemy oregano, bazylią ,majerankiem oraz papryką ostrą po czym skrapiamy oliwą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 min. Sałatę lodowa myjemy, suszymy następnie drobno rwiemy.Do sałaty dodajemy oliwki pokrojone w pół oraz czosnek marynowany w ziołach, całość polewamy sosem winegret. Upieczone roladki kładziemy na sałacie, podajemy ze świeżą bagietka posmarowaną masłem czosnkowym.
Komentarze (3)