Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z kurczaka w boczku

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Roladki z kurczaka w boczku.

Składniki:

Składniki:

filety z kurczaka 1 sztuka
boczek surowy 12 plastrów
kapusta kiszona 300 gramów
grzyby suszone 1 garść
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka w boczku

Grzyby moczymy, a następnie kroimy. Kapustę gotujemy z liściem laurowym. Kiedy zacznie robić się miękka dodajemy grzyby i gotujemy kilka minut razem. Po ugotowaniu całość odcedzamy z wody i studzimy. Wystudzoną kapustę z grzybami dodatkowo odciskamy z wody. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Filet kroimy na 4 plastry, które lekko rozbijamy. Filety smarujemy miękkim masłem, na środku układamy farsz zawijamy w roladkę, a następnie owijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (można upiec od razu z lekko podgotowanymi ziemniakami polanymi oliwą) dodajemy kilka gałązek rozmarynu, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby roladki się przyrumieniły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak