Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach

4.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

sos sojowy 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej 5 łyżek
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Warzywa do zapiekania

ziemniaki 5-6 sztuk
marchew 2 sztuki
kalafior kilka różyczek
brokuł kilka różyczek
ogórki konserwowe 3 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0.5 łyżeczki
sól do smaku
ser topiony 1 kostka

Do faszerowania

udka kurczaka 4-5 sztuk (filetowane)
ser żółty 4-5 plastrów
papryka czerwona 4-5 podłużnych pasków
ogórki konserwowe 4-5 kawałków

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą.
Krok 1 - Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach foto
2
Nacieram mięso i wkładam na godzinkę do lodówki.
Krok 2 - Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach foto
3
Rozkładam każde filetowane udko, kładę na nim plaster sera żółtego, kawałek ogórka oraz papryki i zwijam jak roladkę, (aby dobrze się trzymały wiążę sznurkiem).
Krok 3 - Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach foto
4

Ziemniaki obieram, myję i kroję w grubsze plastry.Przekładam je na wysmarowaną olejem lub innym tłuszczem brytfankę.

Krok 4 - Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach foto
5

Obraną marchewkę też kroję w grubsze plastry - wszystko solę. Na warzywach rozkładam roladki i polewam je częścią marynaty (resztę zostawiam na potem). Pokrojone w kostkę ogórki rozsypuję na wierzchu. Brytfankę nakrywam folią aluminiową i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180°C na około 40 min.

Krok 5 - Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach foto
6
W trakcie pieczenia polewam roladki marynatą, aby były soczyste.
Krok 6 - Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach foto
7

Po tym czasie dodaję różyczki kalafiora, wszystko posypuję ziołami prowansalskimi i dalej zapiekam około 15 minut.

Krok 7 - Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach foto
8
Na koniec dodaję brokuły oraz pokrojoną w paski paprykę, lekko solę warzywa i rozrzucam na wierzchu kawałki topionego sera. Wszystko piekę już bez przykrycia do miękkości warzyw (powinny być lekko chrupiące i zachować swój kolor).
Krok 8 - Roladki z filetowanych udek kurczaka zapiekane w warzywach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.04.2016 13:18
Pyszne roladki :)
Pani Domu 11.04.2016 15:28
pyszne roladki
Ela427 11.04.2016 10:43
lubię takie
Urszula Świeca 10.04.2016 17:50
Pyszny obiad.
Wacław 10.04.2016 17:45
dla mnie pycha !
Ola1984 10.04.2016 17:41
Pyszne roladki :)
KORAL 10.04.2016 17:36
Smaczne roladki :)
Anna169Hosz 10.04.2016 16:21
Pyszne danie!
Aleksandra/Olcia 10.04.2016 16:19
mniam mnaim
IKrakowianka 10.04.2016 16:10
super danie
Barbara13 10.04.2016 16:01
Ale pyszności
Lis 10.04.2016 15:57
Przepyszne:)
noninka77 10.04.2016 15:53
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak