Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z dorsza z grzybami i selerem
Grzyby suszone moczę w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień, przekładam razem z wodą do garnka i gotuję około godzinę aż będą miękkie.
Z filetu z dorsza odcinam skórę. Jej nie potrzebujemy. Kroję go na trzy części. Potrzebuję węższe paski ale dłuższe. Posypuję solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Na patelni na maśle podsmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone grzyby, doprawiam solą, pieprzem. Farsz układam na kawałkach ryby i zwijam. Spinam wykałaczkami.
Sos:
Cebulę pokrojoną podsmażam na maśle, dodaję ocet winny i starty na tarce jarzynowej seler i chwilę podsmażam. Dolewam wodę i duszę seler około 10 minut. Przekładam do garnka, wkładam koreczki z ryby i duszę całość pod przykryciem około 10 minut. Wyjmuję koreczki na talerz. Seler miksuję blenderem, dolewam śmietanę, dodaję serki, doprawiam solą, pieprzem i chwilę podgrzewam. Roladki podaję z sosem, natką i pieprzem.