Roladki z dorsza z grzybami i selerem

Roladki z dorsza z grzybami i selerem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dla tych co nie lubią karpia, polecam dorsza z dodatkiem grzybów leśnych w sosie selerowym. Szybkie, proste do zrobienia, a zaskoczymy naszą rodzinę smacznie.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • filet z dorsza

    40 dag
  • masło 82%

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • przyprawa do ryb

    1 szczypta

Sos selerowy:

  • seler świeży

    1 sztuka
  • śmietana kremowa 30%

    125 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cebula

    1 sztuka
  • serek topiony

    2 sztuki
  • woda

    500 mililitrów
  • ocet winny

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    4 gałązki
  • masło 82%

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Grzyby suszone moczę w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień, przekładam razem z wodą do garnka i gotuję około godzinę aż będą miękkie.

Z filetu z dorsza odcinam skórę. Jej nie potrzebujemy. Kroję go na trzy części. Potrzebuję węższe paski ale dłuższe. Posypuję solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Na patelni na maśle podsmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone grzyby, doprawiam solą, pieprzem. Farsz układam na kawałkach ryby i zwijam. Spinam wykałaczkami.

Sos:

Cebulę pokrojoną podsmażam na maśle, dodaję ocet winny i starty na tarce jarzynowej seler i chwilę podsmażam. Dolewam wodę i duszę seler około 10 minut. Przekładam do garnka, wkładam koreczki z ryby i duszę całość pod przykryciem około 10 minut. Wyjmuję koreczki na talerz. Seler miksuję blenderem, dolewam śmietanę, dodaję serki, doprawiam solą, pieprzem i chwilę podgrzewam. Roladki podaję z sosem, natką i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

17.01.2019 12:35
Ciekawy sos, selera w takiej formie jeszcze nie próbowałam. Wygląda bardzo zachęcająco.

Babeczka35

16.01.2019 07:39
Smacznie.

Bożena Matuszczyk

11.01.2019 11:40
Smakowicie przygotowana rybka.;)

bietka

11.01.2019 11:26
Smakowita rybka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat