Roladki z ćwiartki kurczaka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne imbirowe roladki z kurczaka idealne na zimowe obiady. Całość dopełnia smażony szpinak z czosnkiem oraz ryż jaśminowy.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na roladki:

  • ćwiartki z kurczaka

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • rzodkiew biała

    1 sztuka
  • imbir

    2 cm
  • czosnek

    3 ząbki
  • sos chili

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Na sos do roladek:

  • białe wino

    200 mililitrów
  • sos sojowy jasny

    50 mililitrów
  • imbir

    1 cm
  • papryczka ostra

    1 sztuka

Ryż:

  • ryż jaśminowy

    100 gramów
  • woda

    200 mililitrów

Smażony szpinak:

  • szpinak świeży

    3 garście
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nogi z kurczaka trybujemy i rozbijamy. Imbir i czosnek blendujemy. Nogi soli y i pieprzymy od wewnętrznej strony nacieramy zblendowanym imbirem i czosnkiem oraz sosem chilli. Marchewkę i rzodkiew obieramy i kroimy w grube centymetrowe słupki( o takiej długości by można je było zawinąć wytrybowanym udem) i gotujemy powiedzmy na al dente.

Do zawinięcia będzie nam potrzebny sznurek, jak do pieczenia szynki. Więc marchew i rzodkiew kładziemy na środek nogi i zawijam przeciągając sznurek wzdłuż rozbitego kawałka mięsa po czym owijamy sznurkiem roladki i zawiązujemy. W między czasie gotujemy torebkę ryżu jaśminowego w osolonej wodzie.

Na patelni podsmażamy roladki z każdej strony tak, by się zarumieniły. Do patelni dodajemy wszystkie składniki podane w sosie i dusimy pod przykryciem nasze roladki po 5 min. Z każdej strony. Na drugiej patelni roztapiamy masło dodajemy czosnek wrzucamy szpinak solimy i pieprzymy i mieszamy przez około 30 sekund, żeby szpinak nie stracił całej swojej objętości.

Na środku talerza układamy szpinak, a wokół niego roladkę pokrojoną na 6 części. Ryż podajemy w osobnych miseczkach.

Smacznego!

Co jakiś czas podnoś pokrywę z patelni, gdzie dusza się roladki, bo zawartość potrafi wykipieć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat