Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na roladki:
-
ćwiartki z kurczaka
2 sztuki -
marchew
1 sztuka -
rzodkiew biała
1 sztuka -
imbir
2 cm -
czosnek
3 ząbki -
sos chili
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Na sos do roladek:
-
białe wino
200 mililitrów -
sos sojowy jasny
50 mililitrów -
imbir
1 cm -
papryczka ostra
1 sztuka
Ryż:
-
ryż jaśminowy
100 gramów -
woda
200 mililitrów
Smażony szpinak:
-
szpinak świeży
3 garście -
czosnek
2 ząbki -
masło
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Sposób przygotowania
Nogi z kurczaka trybujemy i rozbijamy. Imbir i czosnek blendujemy. Nogi soli y i pieprzymy od wewnętrznej strony nacieramy zblendowanym imbirem i czosnkiem oraz sosem chilli. Marchewkę i rzodkiew obieramy i kroimy w grube centymetrowe słupki( o takiej długości by można je było zawinąć wytrybowanym udem) i gotujemy powiedzmy na al dente.
Do zawinięcia będzie nam potrzebny sznurek, jak do pieczenia szynki. Więc marchew i rzodkiew kładziemy na środek nogi i zawijam przeciągając sznurek wzdłuż rozbitego kawałka mięsa po czym owijamy sznurkiem roladki i zawiązujemy. W między czasie gotujemy torebkę ryżu jaśminowego w osolonej wodzie.
Na patelni podsmażamy roladki z każdej strony tak, by się zarumieniły. Do patelni dodajemy wszystkie składniki podane w sosie i dusimy pod przykryciem nasze roladki po 5 min. Z każdej strony. Na drugiej patelni roztapiamy masło dodajemy czosnek wrzucamy szpinak solimy i pieprzymy i mieszamy przez około 30 sekund, żeby szpinak nie stracił całej swojej objętości.
Na środku talerza układamy szpinak, a wokół niego roladkę pokrojoną na 6 części. Ryż podajemy w osobnych miseczkach.
Smacznego!
Co jakiś czas podnoś pokrywę z patelni, gdzie dusza się roladki, bo zawartość potrafi wykipieć.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się