Roladki z cukinii z ricottą i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 średnie szt
  • ricotta

    250 g
  • pomidory suszone Smak

    10-12 szt
  • olej

    do skropienia cukinii
  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

  • bazylia

    3 listki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować cukinie (ja dałam żółtą i zieloną), wybrałam dwie długie i niepękate sztuki aby plastry były w miarę równe na całej szerokości. Cukinie umyć i osuszyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 0,5 cm. Pierwszy i ostatni plaster to głównie sama skórka więc można go wyrzucić lub ugrillować i zjeść. Plastry cukinii skropić olejem i opruszyć przyprawą grill ziołowy, odstawić na godzinkę. Ricottę wymieszać z drobno posiekaną bazylią i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. DO smaku doprawić przyprawą do sałatek z młynka. Plastry cukinii grillować z obu stron aż zmiękną. Ugrillowane plastry przestudzić, posmarować masą z ricotty i zwinąć w roladkę. Ułożyć na talerzu i udekorować bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 27.01.2014 00:05
bardzo smacznie wyglądają te roladki
Anna169Hosz 20.01.2014 16:04
Ciekawy przepis.
IlonaAlbertos 12.01.2014 23:25
Smakowite.
Stenka 15.12.2013 21:37
wygląda apetycznie
goofy9 14.10.2013 23:20
pyszności :)
IKrakowianka 14.10.2013 19:14
bardzo apetyczne danie :)
anoosia 13.10.2013 22:48
wygląda wyśmienicie!
ONY_za_kare 13.09.2013 12:37
napewno wyszły pyszne!
olkaaa 10.09.2013 18:51
wyglądają bardzo kusząco
iwi 26.08.2013 16:50
Rewelacja smakowa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat