Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Roladki z łososiem są dobrym pomysłem na przekąskę na imprezę. Można podawać je same, z sosami lub z warzywami.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
łosoś wędzony plastry 100 g
jajko 1 sztuka
sezam 2 łyżki
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku 2-3 szczypty
koperek 3-4 szczypty

Porada

Po upieczeniu roladki przekładamy na talerz i dekorujemy świeżym koperkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala

Przepis na:

  • roladki z ciasta francuskiego
  • przekąskę z wędzonym łososiem
  • łososiowe ślimaczki

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni (termoobieg).

2. Ciasto francuskie rozwiń lub delikatnie rozwałkuj na desce posypanej mąką.

3. Kawałki wędzonego łososia rozłóż na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia posyp świeżo zmielonym pieprzem i dość luźno zroluj ciasto.

4. Jajko roztrzep widelcem w misce i przypraw pieprzem i solą.

5. Końcówki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i zawiń do końca. Następnie cały rulon posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Za pomocą ostrego noża pokrój na małe roladki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

6. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut (należy sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe).

Tak gotowe roladki możesz serwować na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:54
muszą być smaczne
GOSIA18 04.11.2015 14:33
Bardzo apetyczne
gabrysia123 04.11.2015 12:45
Świetne jako dodatek np.do barszczu lub przekąska.
dollce 04.11.2015 12:10
Super propozycja :)
foczka-ks 04.11.2015 12:10
łosoś w innej postaci , mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak