Roladki z borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • niezbyt dużych filetów z udźca kurczaka

    10 szt.
  • cebulki

    2
  • dużych ząbków czosnku

    5
  • mielonego mięsa z piersi kurczaka

    15 dkg
  • gęstej śmietany

    2-3 łyżki
  • puszka pomidorów bez skórki, razem z zalewą + 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%

    1
  • brandy

    0,5 szkl.
  • posiekanej natki pietruszki

    3 łyżki
  • sól, pieprz mielony, odrobina cukru

    do smaku:
  • wino białe wytrawne

    1 szkl.
  • olej

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo aromatyczne, smaczne roladki, doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad albo kolację z przyjaciółmi...

Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem na płaty, najlepiej przez folię aby go nie porozrywać. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć połowę cebuli i czosnku, kiedy się zeszkli dodać grzyby i smażyć kilka minut aż zmiękną, doprawić dość obficie solą i pieprzem i podlać śmietaną; kiedy przestygną wymieszać z mielonym, surowym mięsem i dwiema łyżkami natki. Folię aluminiową pociąć na 5 arkuszy [wielkości m/w A4], posmarować olejem, układać po dwa płaty mięsa tak aby lekko zachodziły na siebie i smarować grubo farszem a następnie ciasno rolować zawijając w folię, boczne brzegi należy dobrze przytrzymywać i zakręcić jak cukierki. Smażyć po kilka minut na suchej patelni z każdej strony albo piec na blasze w gorącym piekarniku ok. 30 min.. Pozwolić im przestygnąć i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z folii. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić resztę cebuli i czosnku, wlać brandy i podpalić, kiedy alkohol się wypali wlać wino lub bulion i dodać posiekane pomidory, koncentrat, doprawić solą pieprzem i cukrem; gotować na wolnym ogniu ok. 30 min aż sos częściowo odparuje. Włożyć roladki, zagrzać i gotowe. Podawać najlepiej pokrojone w ukośne plastry, z białym lub brązowym ryżem i posypane natką pietruszki. Oczywiście z dodatkiem surówki. Z podanych składników wyszło 5 dużych porcji, ale można zrobić mniejsze roladki z pojedynczych filetów. Próbowałam zastąpić filety z udźca piersią kurczaka, ale to już nie to - roladki były zbyt suche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 09.04.2012 07:32
u nas nie można kupić takich bez kości ;(
Piotr24 27.08.2011 19:50
super wyglądają
sloneczko1 07.08.2011 10:50
warto spróbować
Karolina69 31.07.2011 08:19
fajne
Anna146 25.07.2011 07:15
pysznie wygląda
Anna141 10.07.2011 10:30
świetne
Beatris 08.06.2011 08:53
Chciałabym poczuć ten smak i zapach.
SmacznaPyza 29.01.2011 19:13
masz rację z ty pokazowym obiadem bo danie jest rzeczywiście świetne - niestety, moje zdjęcie tego nie pokazuje...nalałam za dużo sosu i samo zdjęcie też kiepskie...ale postaram się zrobić je niedługo i może wstawię lepsze fotki
borgia 29.01.2011 19:08
Wow! Dopiero dzisiaj... ale zrobiłam. Nadają się na pokazowy obiad lub kolację. Warto poświęcić chwilę na usunięcie kości ;). Szkoda, że nie mam możliwości kupienia gotowców. Ech... Nie ma lekko... ale za to jest pysznie. Naprawdę świetne. Bardzo dziękuję i bardzo polecam
borgia 16.01.2011 12:09
:) No i wszystko po mojej myśli... Ekstra.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat