Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z bakłażana z fetą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bakłażan 1/2 szt
ser feta 10 dag
śmietana 1 łyżka
czosnek 1/3 ząbka
sól do smaku
jajko 1 szt
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat
oliwa

Sos pomidorowy.

przecier pomidorowy 150-200 ml
czosnek 1/2 ząbka
oregano świeże 1 łyżeczka ( siekane)
koperek 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Porada

Roladki z bakłażana z serem feta podane w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżego oregano i koperku są aromatyczne, bardzo smaczne i sycące.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z bakłażana z fetą

Kroki postępowania

1
Ser feta rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i zmiażdżony czosnek, wymieszać.
Krok 1 - Roladki z bakłażana z fetą foto
2
Bakłażan umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i po 15 minutach opłukać, osuszyć.
Krok 2 - Roladki z bakłażana z fetą foto
3
Na plastry bakłażana włożyć porcję sera.
Krok 3 - Roladki z bakłażana z fetą foto
4
Zawinąć, spiąć wykałaczkami.
Krok 4 - Roladki z bakłażana z fetą foto
5
Oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku.
Krok 5 - Roladki z bakłażana z fetą foto
6
Obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanej oliwie rumienić z obu stron na złoty kolor.
Krok 6 - Roladki z bakłażana z fetą foto
7
Sos pomidorowy. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać przecier pomidorowy i dusić około 10 minut. Pod koniec wsypać posiekane oregano i koperek, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem z roladek usunąć wykałaczki.
Krok 7 - Roladki z bakłażana z fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 26.08.2015 08:58
super przepis :)
olkaaa 26.08.2015 07:29
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak