Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami

Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

    6-7 plastrów
  • pieczarki

    0,5 kg
  • szynka konserwowa

    6-7 plastrów
  • ser żółty

    kilka plastrów
  • pomidory suszone Smak

    kilka sztuk
  • sól i pieprz

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • cebula

    1 sztuka
  • zioła prowansalskie

    0,5 łyżeczki
  • majeranek

    0,5 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki

Sos pomidorowy

  • pomidor

    1 sztuka
  • pomidory suszone Smak

    kilka sztuk
  • zioła prowansalskie

    0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • woda zimna

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami foto
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę (powinna się zeszklić), następnie drobno pokrojone pieczarki, część ziół prowansalskich i majeranku. Podsmażam do momentu odparowania soku, na końcu doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami foto
Każdy plaster schabu rozbijam cienko tłuczkiem, doprawiam solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.
Krok 3 - Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami foto
Na plastrach rozkładam szynkę konserwową oraz ser żółty.
Krok 4 - Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami foto
Na ser nakładam przygotowane wcześniej pieczarki oraz pokrojone w cienkie paski - suszone pomidorki.
Krok 5 - Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami foto
Zwijam roladki, tak jak krokiety i zabezpieczam wykałaczkami. Przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję resztą ziół prowansalskich i majeranku, dodaję odrobinę masła i wody. Piekę pod przykryciem, wytopią się naturalne soki, które potem wykorzystam do sosu pomidorowego.
Krok 6 - Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami foto
Sos pomidorowy: wrzucam na chwilę pomidora do wrzątku, wyjmuję i obieram ze skórki. Suszone pomidorki kroję na cienkie paseczki.
Krok 7 - Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami foto
Pod koniec pieczenia roladek, kiedy będą już prawie gotowe, odlewam do rondelka - aromatyczny sos, który wytopił się podczas pieczenia. Dolewam szklankę wody, wrzucam pomidory oraz przyprawy - gotuję pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy (chwilę gotuję) oraz jogurt naturalny, rozrobiony z odrobiną sosu. Przyprawiam do smaku.
Krok 8 - Roladki wieprzowe z pieczarkami, szynką, serem i suszonymi pomidorkami foto
Sosem zalewam roladki i piekę jeszcze 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

26.04.2017 06:47
na pewno wspaniale smakuje

Malinka

13.03.2017 14:37
Bardzo smaczna propozycja!

dodi

13.03.2017 14:31
pyszne jedzonko

berys18

13.03.2017 13:45
bardzo dobre roladki

Justi2401

13.03.2017 09:35
Uwielbiam takie obiady :)

Barbara13

12.03.2017 23:04
smaczne mięsko

mirosława4

12.03.2017 20:09
smaczne mięsko :)

wyattearp

12.03.2017 20:08
smacznie wyglądają

bertpvd

12.03.2017 19:29
pyszne mięsko

adelajda

12.03.2017 19:17
smaczne roladki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat