Roladki wieprzowe z ogórkiem kiszonym, boczkiem i cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki kiszone

  • boczek parzony

  • średnie cebule

    2
  • sól

  • pieprz

  • mąka

  • olej

  • schab

    0,7 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na średniej grubości kotlety. Każdy kotlet rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki (jeśli są długie, to przekroić je także wszerz na pół), boczek pokroić w paski, a cebulę w łódeczki. Na każdy rozbity kotlet przy końcu kłaść po jednym kawałku ogórka, boczku i cebuli, po czym zwinąć roladkę i spiąć bardzo dokładnie szpikulcem bądź wykałaczką - nie powinno być żadnych dziur. Tak przygotowane roladki obtoczyć w mące i kłaść na patelnię na rozgrzany olej. Po jakimś czasie wkroić na patelnię cebulę. Kiedy roladki i cebula będą zarumienione z każdej strony (uwaga, żeby nie spalić cebuli :) ), podlać je wodą i dusić aż do miękkości. Jeśli sos będzie zbyt wodnisty, choć mąka z roladek powinna zrobić swoje, to zaklepać go wodą z mąką. Tak przygotowane roladki podawać z ziemniakami z wody i gotowaną czerwoną kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zoso 17.12.2011 16:09
pyszne roladki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat