Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na średniej grubości kotlety. Każdy kotlet rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki (jeśli są długie, to przekroić je także wszerz na pół), boczek pokroić w paski, a cebulę w łódeczki. Na każdy rozbity kotlet przy końcu kłaść po jednym kawałku ogórka, boczku i cebuli, po czym zwinąć roladkę i spiąć bardzo dokładnie szpikulcem bądź wykałaczką - nie powinno być żadnych dziur. Tak przygotowane roladki obtoczyć w mące i kłaść na patelnię na rozgrzany olej. Po jakimś czasie wkroić na patelnię cebulę. Kiedy roladki i cebula będą zarumienione z każdej strony (uwaga, żeby nie spalić cebuli :) ), podlać je wodą i dusić aż do miękkości. Jeśli sos będzie zbyt wodnisty, choć mąka z roladek powinna zrobić swoje, to zaklepać go wodą z mąką. Tak przygotowane roladki podawać z ziemniakami z wody i gotowaną czerwoną kapustą.