Roladki wieprzowe z ogórkiem i szynką

Roladki wieprzowe z ogórkiem i szynką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dla odmiany łopatka wieprzowa - nie duszona , a użyta w roladkach. Roladki z łopatki wieprzowej z ogórkiem i szynką są bardzo smaczne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso wieprzowe:

  • łopatka wieprzowa

    14 plastrów
  • wędlina

    14 plastrów
  • ogórki kiszone

    7 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • musztarda

    4 łyżki
  • liście lurowe

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojone na plastry mięso rozbijamy dość mocno tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Kładziemy po plastrze wędliny u mnie szynki i połowę ogórka (jeśli są małe może być cały ogórek). Zwijamy roladki i obwiązujemy nicią.

Roladki obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka albo rondla. Podlewamy bulionem albo wodą. Dodajemy przekrojone i podsmażone ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.

Dusimy do miękkości i odparowania płynu ok. 60 min (moje nie były duże, więc wystarczyło 50 min).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat