Roladki wieprzowe chrzanowo-pieczarkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    ok. 1 kg
  • pieczarki

    1/2 kg
  • ser żółty

    kilka plastrów
  • boczek wędzony

    kilka plastrów
  • papryka konserwowa

    3 płaty (czerwona)
  • zioła prowansalskie

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • chrzan ze słoika

  • keczup

  • masło

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki wieprzowe chrzanowo-pieczarkowe foto
Szynkę kroję w plastry, rozbijam na cienkie plastry, przyprawiam ziołami prowansalskimi, majerankiem oraz solą i pieprzem - pozostawiam na 15 minut.
Krok 2 - Roladki wieprzowe chrzanowo-pieczarkowe foto
Na patelni w niewielkiej ilości masła podsmażam połowę drobno pokrojonych pieczarek z posiekaną cebulką i szczyptą ziół prowansalskich - do momentu, aż odparuje nadmiar soku - studzę.
Krok 3 - Roladki wieprzowe chrzanowo-pieczarkowe foto
Szynkę rozkładam na blacie, część plastrów smaruję chrzanem, a część keczupem (dzięki temu będą roladki w dwóch smakach).
Krok 4 - Roladki wieprzowe chrzanowo-pieczarkowe foto
Na każdy płat nakładam pół plastra sera żółtego, pieczarki z cebulką oraz pokrojoną w słupki paprykę.
Krok 5 - Roladki wieprzowe chrzanowo-pieczarkowe foto
Zwijam roladki spinając je wykałaczką. Każdą roladkę owijam plastrem boczku i przekładam do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Krok 6 - Roladki wieprzowe chrzanowo-pieczarkowe foto
Na wierzch wykładam resztę pieczarek i masła - wszystko wytworzy własny, pyszny sos. Pieczarki solę dopiero pod koniec pieczenia, dzięki temu nie ściemnieją. Piekę roladki pod przykryciem do miękkości mięsa, 10 minut przed końcem zdejmuję pokrywę, aby ładnie zrumieniły się.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 03.12.2015 08:17
smacznie wyglądają
Renataj 29.11.2015 21:28
Smakowity pomysł:)
Grazyna0211 29.11.2015 16:57
smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat