Przepis i sposób przygotowania na: Roladki warszawskie
SPOSÓB WYKONANIA: Mięso opłukać, obrać z powięzi i pokroić w poprzek włókien na nieco skośne 4 plastry: każdy kawałek mięsa niezbyt silnie zbić zwilżonym tłuczkiem na cienki płat grubości pół centymetra. Bułkę namoczyć w mleku i lekko odcisnąć, zemleć. Z połową masła utrzeć żółtko, dodać zmieloną i tartą bułkę, posiekaną natkę, koperek, pieprz, sól, dokładnie utrzeć i wymieszać z ubitą z białka pianą (masa powinna być gęsta). Plastry mięsa posolić z obu stron, posmarować nadzieniem, ciasno zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczkami; panierować w mące, rozmieszanym jajku i tartej bułce. Smalec rozgrzać na patelni, włożyć roladki i smażyć na niezbyt silnym ogniu ze wszystkich stron na rumiano; dosmażyć na małym ogniu z dodatkiem pozostałego masła. Gotowe roladki wyłożyć na półmisku, wyjąc wykałaczki i polać tłuszczem ze smażenia. Podawać z frytkami, fasolką szparagową i sałatą.