Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe ze szpinakiem i mascarpone

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 8 plastrów
szpinak mrożony 350 g
czosnek 3 ząbki
serek mascarpone 1,5 łyżki
śmietana 30% 1,5 łyżki
sól i pieprz do smaku
masło 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe ze szpinakiem i mascarpone

1. Schab rozbijamy na cienkie plastry. Opruszamy z jednej strony solą, z drugiej pieprzem. Odstawiamy.

2. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię nasmarowaną masłem. Przykrywamy i rozmrażamy na bardzo wolnym ogniu. Smażymy, aż odparuje woda.

3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia.

4. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

5. Na środek plastra schabu nakładamy 1 czubatą łyżkę zimnego farszu. Zawijamy brzegi roladki i jeśli jest taka potrzeba spinamy wykałaczką (ja ich nie używam).

6. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle, żeby zakrywał roladki do połowy). Ostrożnie wkładamy roladki, stroną na której jest ślad po zawinięciu do dołu aby się nie rozpadły. Roladki smażymy na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 31.12.2014 16:56
smacznie przygotowane mięsko : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak