Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z pokrzywą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 0,5 kg
ser żółty 4 plasterki
pokrzywa litrowa miska młodych lisktów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka do panierki
jajko do panierki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
rukola do podania
pomidor do dekoracji

Porada

Polecam zwłaszcza majowe, młode pokrzywy

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z pokrzywą

Kroki postępowania

1
Schab dzielimy na 4 porcje.
Krok 1 - Roladki schabowe z pokrzywą foto
2
Każdy kawałek cienko rozbijamy. Oprószamy z dwóch stron świeżo mieloną solą i pieprzem. Odstawiamy na bok i przygotowujemy nadzienie.
Krok 2 - Roladki schabowe z pokrzywą foto
3
Liście pokrzywy dokładnie myjemy. Między czasie zagotowujemy w czajniku wodę. Umyte liście pokrzywy zalewamy gotująca wodą i pozostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie liście odsączamy z wody.
Krok 3 - Roladki schabowe z pokrzywą foto
4
Na każdym przygotowanym plastrze mięsa nakładamy plasterek sera. Na serze układamy warstwę liści pokrzywy.
Krok 4 - Roladki schabowe z pokrzywą foto
5
Brzegi mięsa zawijamy do środka i zwijamy roladki.
Tak przygotowane roladki panierujemy. Kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Usmażone wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°) i zapiekamy ok 15 minut pod przykryciem, by mieć pewność, że mięsko w środku nie będzie surowe.
Gotowe roladki układamy na rukoli, dekorujemy pomidorem i podajemy.
Krok 5 - Roladki schabowe z pokrzywą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 23.02.2016 22:35
sUPER PRZEPIS Z SUPER FOOD :-
gusia1000 21.12.2015 23:15
Znakomite.
berys18 21.12.2015 11:54
świetnie wyglądają, pysznie
Poison1988 21.12.2015 08:00
pokrzywa i schabik to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych :)
joannaa24 20.12.2015 19:15
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pokrzywy
Bernadeta1 20.12.2015 16:57
Jadłam sałatkę z dodatkiem młodych pokrzyw i bardzo mi smakowała, chętnie bym zjadła i taką roladkę
misia123410 20.12.2015 13:58
bardzo smacznie wygląda
dollce 20.12.2015 12:13
super propozycja
Franciszek 20.12.2015 12:11
ciekawe jak to smakuje
halina17 20.12.2015 10:53
Smaczne roladki.
ben-ka 20.12.2015 10:17
Wyglądają smacznie, tylko ja nie mogę się przekonać do jedzenia pokrzywy:)
Ola1984 20.12.2015 09:29
Mniam, ciekawe połączenie smaków :)
agnieszka214 20.12.2015 07:10
Ciekawa jestem smaku
MałaMi89 20.12.2015 01:27
Tyle tych przepisów z pokrzywą.. na wiosnę muszę i ja jej spróbować ;) do jarmużu się przekonałam, ciekawe czy do niej też :)
norweska20 19.12.2015 23:20
bardzo apetyczny pomysł i wykonanie
agaK. 19.12.2015 22:14
Miałam pomysł w lato na sałatkę z pokrzywą, ale ograniczyłąm się do naparów;) Fajny pomysł lubię takie 'inne' podejście.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak