Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
pieczarki 0,5 kg
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
kostka bulionu grzybowego 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Roladki podajemy polane sosem pieczarkowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z pieczarkami

Schab kroimy na 1 cm-owe plastry, rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce.

W tym czasie myjemy pieczarki, kilka małych (8-9) odkładamy na bok, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Patelnię rozgrzewamy z łyżką masła, wkładamy pieczarki i dusimy, aż cały płyn z pieczarek wyparuje. Następnie dodajemy 2 łyżki masła, bułkę tartą i przyprawę uniwersalną, wszystko chwilkę podsmażamy i mieszamy do połączenia składników.

Każdy płat schabu smarujemy farszem z pieczarek i zwijamy dosyć ciasno w roladkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Na patelnię wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 2 łyżkami wody i pieczemy ok. 1 godziny w 190 stopniach.

W rondelku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z kostką bulionową Odłożone pieczarki kroimy w pół talarki i wrzucamy do rondelka. Gotujemy ok. 10 minut. Mąkę rozrabiamy z wodą. Dolewamy 3 łyżki bulionu z rondelka i dokładnie mieszamy. Następnie naszą mąkę wlewamy do rondelka z bulionem (dla pewności, że nie będzie grudek można wcześniej przelać przez sitko). Dokładnie mieszamy i podgotowujemy 5-10 minut. Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 12.09.2014 18:46
mmm pyszności ; )))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak