Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • pieczarki

    0,5 kg
  • masło

    3 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • kostka bulionu grzybowego

    1 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab kroimy na 1 cm-owe plastry, rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce.

W tym czasie myjemy pieczarki, kilka małych (8-9) odkładamy na bok, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Patelnię rozgrzewamy z łyżką masła, wkładamy pieczarki i dusimy, aż cały płyn z pieczarek wyparuje. Następnie dodajemy 2 łyżki masła, bułkę tartą i przyprawę uniwersalną, wszystko chwilkę podsmażamy i mieszamy do połączenia składników.

Każdy płat schabu smarujemy farszem z pieczarek i zwijamy dosyć ciasno w roladkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Na patelnię wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 2 łyżkami wody i pieczemy ok. 1 godziny w 190 stopniach.

W rondelku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z kostką bulionową Odłożone pieczarki kroimy w pół talarki i wrzucamy do rondelka. Gotujemy ok. 10 minut. Mąkę rozrabiamy z wodą. Dolewamy 3 łyżki bulionu z rondelka i dokładnie mieszamy. Następnie naszą mąkę wlewamy do rondelka z bulionem (dla pewności, że nie będzie grudek można wcześniej przelać przez sitko). Dokładnie mieszamy i podgotowujemy 5-10 minut. Doprawiamy do smaku.
Natalija
Roladki podajemy polane sosem pieczarkowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

12.09.2014 18:46
mmm pyszności ; )))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat