Roladki schabowe z kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    8 szt
  • kurki

    50 dag
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 duża
  • olej

    6 łyżek
  • jajka

    2 szt
  • przyprawa do kurczaka

    2 łyżeczki
  • bułka tarta

    do obtoczenia
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki schabowe z kurkami foto
Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Jeżeli są duże kroimy na mniejsze części a małe zostawiamy w całości, cebulę kroimy w kostkę i wraz z kurkami smażymy na 6 łyżkach oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 20 minut aż odparuje z nich woda i kurki będą miękkie.
Krok 2 - Roladki schabowe z kurkami foto
Do podsmażonych kurek dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Roladki schabowe z kurkami foto
Schab rozbijamy na cienkie kotlety i posypujemy solą oraz pieprzem.
Krok 4 - Roladki schabowe z kurkami foto
W środek każdego kotleta wykładamy dużą łyżkę farszu z kurek i zwijamy ciasno jak krokiety.
Krok 5 - Roladki schabowe z kurkami foto
Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawę do kurczaka i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej i podsmażamy z każdej strony na rumiano.
Krok 6 - Roladki schabowe z kurkami foto
Następnie podsmażone roladki przekładamy na blachę z piekarnika, wlewamy po 5 łyżek oleju i wody i pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.W czasie pieczenia roladki podlewamy z wierzchu wytopionym tłuszczem aby były soczyste.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 25.06.2017 22:25
pyyysznooościii:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat