Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe w sosie musztardowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na roladki

schab bez kości 300 g
boczek wędzony 4 plastry
ogórek kiszony 1 szt
sól i pieprz
margaryna 1 łyżka

Na sos

śmietana 30% 200 g
Musztarda stołowa Prymat 3 łyżki
bulion 300 ml
mąka pszenna 1 łyżeczka
sól i pieprz

Porada

Kruchutki schab, wędzony boczek, ogórek kiszony, a do tego kremowy sos musztardowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe w sosie musztardowym

Mięso rozkroić na 2 kotlety.Kotlety porządnie, ale delikatnie rozbić. Ogórki kiszone przeciąć wzdłuż na ćwiartki. Posypać je solą i pieprzem z obu stron.
Na rozbitym mięsie ułożyć plastry boczku i po dwie ćwiartki ogórka, zawinąć schab w ciasne roladki.
W rondelku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć roladki ze wszystkich stron, przewracając je delikatnie, aby się nie rozwinęły. Zalać bulionem i dusić do miękkości mięsa.
Sos. Roladki wyciągnąć z rondelka. Śmietanę wymieszać z musztardą i mąką bardzo dokładnie, żeby nie było grudek. Wlać śmietanę do rondelka i zagotować sos. Doprawić solą i pieprzem. Roladki na powrót umieścić w sosie. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką-u mnie to kiszony ogórek z cebulką pieprzem i olejem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak