Roladki schabowe na modrej kapuście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    400 gramy
  • wędzony boczek

    3 plastry
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt.
  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżeczki
  • rodzynki

    1 łyżka
  • śliwka

    1 szt.
  • grzyby suszone

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sól

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • tymianek

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • kapusta czerwona

    450 gramy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie przepłukać. Rodzynki i grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
Schab podzielić na 3 kotlety i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na każdym rozsmarować musztardę (użyłam francuskiej, ale może być to jakaś inna pikantna musztarda - rosyjska lub sarepska). Posypać posiekaną natką pietruszki i na każdym położyć pasek boczku, zawinąć ściśle w roladkę, spiąć wykałaczką. Roladki zarumienić na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Roladki przełożyć na talerz, na patelnię dodać 1 łyżkę masła i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Na patelnię z cebulą dodać 1/2 słoika kapusty (chodzi o duży słoik - 900g) - to około 8 łyżek kapusty. Nie trzeba jej osączać. Włożyć roladki, dodać pokrojoną śliwkę ze skórką, odciśnięte rodzynki i grzybki. Dusić ok. 20-25 minut. Można podlać zalewą z kapusty. Doprawić do smaku cukrem, sosem sojowym, pieprzem, dodać tymianek.
W czasie duszenia ugotować ziemniaki.
Roladki podawać na kapuście, z dodatkiem ziemniaków, posypane natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 30.09.2016 22:59
smaczny obiadek
Ewa104 06.07.2011 21:21
Fajowy pomysł!
Gosia40 20.03.2011 15:07
Znakomity pomysł!
Izabela / thegrooba 24.11.2010 17:46
Roladki są rewelacyjne. Zrobię je w domu rodzicom przy najbliższych odwiedzinach:)
suzana 24.11.2010 10:14
fajniutkie
iziona 24.11.2010 08:38
Ja typowy mięsożerca ,zakochałam się w tych roladkach.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat