Roladki nadziewane suszonymi pomidorami w sosie grzybowym z prażoną kaszą

Roladki nadziewane suszonymi pomidorami w sosie grzybowym z prażoną kaszą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Drobiowe roladki nadziewane suszonymi pomidorami w sosie z leśnych grzybów i prażoną kaszą to przepyszny obiad na jesienne popołudnie. To danie możecie przyrządzić na niedzielne popołudnie w gronie najbliższych. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Roladki:

  • filet z indyka

    4 po 120g plastry
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżka
  • boczek wędzony

    4 plastry
  • cebula

    2 sztuki
  • pomidory suszone

    8 sztuk
  • mąka

    do obtoczenia
  • olej

    do smażenia

Sos:

  • masło klarowane

  • cebula

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • grzyby

    1/2 kilograma
  • śmietanka

    1/2 litra
  • rosół z kury

    1/2 litra
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku

Kasza:

  • kasza pęczak

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Roladki:

Plastry z indyka układamy na desce, przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy.

Cebulę pokroić w piórka i usmażyć.

W ten sposób przygotowane mięso, smarujemy musztardą, oprószamy przyprawą uniwersalną, nakładamy plastry boczku, suszone pomidory, cebulę i delikatnie zwijamy w roladki na koniec spinając wykałaczką.

Tak przygotowane roladki oprószamy mąką, smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z każdej strony na złoty kolor.

Sos:

W dużym rondlu na maśle smażymy cebulę, pora, czosnek, następnie dodajemy grzyby, wlewamy rosół, następnie śmietanę, mieszamy, gotujemy doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy roladki i dusimy do miękkości mięsa.

Kasza:

Kaszę wysypujemy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na pół godziny.

Następnie kaszę zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy.    

W garnku gotujemy trzy szklanki wody z olejem, dodajemy kasze pęczak i mieszamy. Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut do miękkości.

W ten sposób przygotowaną kaszę po ugotowaniu doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i pozostawiamy w garnku, aby się lepiej uprażyła i wchłonęła ostatki wody.

Kucharek_pl
Użyj grzybów leśnych: borowików, kurek lub ugotowanych wcześniej grzybów suszonych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat