Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki nadziewane suszonymi pomidorami w sosie grzybowym z prażoną kaszą

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Drobiowe roladki nadziewane suszonymi pomidorami w sosie z leśnych grzybów i prażoną kaszą to przepyszny obiad na jesienne popołudnie. To danie możecie przyrządzić na niedzielne popołudnie w gronie najbliższych. 

Składniki:

Roladki:

filet z indyka 4 po 120g plastry
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
boczek wędzony 4 plastry
cebula 2 sztuki
pomidory suszone 8 sztuk
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

Sos:

masło klarowane
cebula 1 sztuka
por 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
grzyby 1/2 kilograma
śmietanka 1/2 litra
rosół z kury 1/2 litra
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Kasza:

kasza pęczak 1 szklanka
olej rzepakowy 2 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Porada

Użyj grzybów leśnych: borowików, kurek lub ugotowanych wcześniej grzybów suszonych.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki nadziewane suszonymi pomidorami w sosie grzybowym z prażoną kaszą

Roladki:

Plastry z indyka układamy na desce, przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy.

Cebulę pokroić w piórka i usmażyć.

W ten sposób przygotowane mięso, smarujemy musztardą, oprószamy przyprawą uniwersalną, nakładamy plastry boczku, suszone pomidory, cebulę i delikatnie zwijamy w roladki na koniec spinając wykałaczką.

Tak przygotowane roladki oprószamy mąką, smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z każdej strony na złoty kolor.

Sos:

W dużym rondlu na maśle smażymy cebulę, pora, czosnek, następnie dodajemy grzyby, wlewamy rosół, następnie śmietanę, mieszamy, gotujemy doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy roladki i dusimy do miękkości mięsa.

Kasza:

Kaszę wysypujemy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na pół godziny.

Następnie kaszę zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy.    

W garnku gotujemy trzy szklanki wody z olejem, dodajemy kasze pęczak i mieszamy. Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut do miękkości.

W ten sposób przygotowaną kaszę po ugotowaniu doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i pozostawiamy w garnku, aby się lepiej uprażyła i wchłonęła ostatki wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak