Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
udka z kurczaka
4 sztuki
farsz
-
mięso wieprzowe
100 gram -
filety z kurczaka
150 gram -
koper świeży
2 łyżki -
cebula
1/4 sztuki -
czosnek ząbki
1 ząbek -
papryka słodka mielona
1/2 łyżeczki
sos
-
śmietana 18 proc
1/2 szklanki -
bulion
1 szklanka -
koperek
1/2 szklanki -
mąka pszenna
1 łyżka -
sól do smaku
1 szczypta
Sposób przygotowania
Udka bez kości posypujemy słodką papryką. Na każdym układamy cienką warstwę farszu i zawijamy w rulon. Każdą z roladek zawijamy szczelnie w folię spożywczą i tak przygotowane gotujemy w wodzie okolo 30 minut.
Przed podaniem wyjmujemy z folii.
sos:
3/4 szklanki bulionu podgrzewamy, resztę mieszamy ze śmietaną oraz mąką. Do gotującego się bulionu wlewamy mieszankę z mąką. Gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sosem polewamy ugotowane roladki.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się