roladki koperkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udka z kurczaka

    4 sztuki

farsz

  • mięso wieprzowe

    100 gram
  • filety z kurczaka

    150 gram
  • koper świeży

    2 łyżki
  • cebula

    1/4 sztuki
  • czosnek ząbki

    1 ząbek
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki

sos

  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • bulion

    1 szklanka
  • koperek

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Filet i wieprzowe mielimy z czosnkiem i cebulą. Zmielone mięso mieszamy z koperkiem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wyrabiamy jak na kotlety mielone.
Udka bez kości posypujemy słodką papryką. Na każdym układamy cienką warstwę farszu i zawijamy w rulon. Każdą z roladek zawijamy szczelnie w folię spożywczą i tak przygotowane gotujemy w wodzie okolo 30 minut.
Przed podaniem wyjmujemy z folii.
sos:
3/4 szklanki bulionu podgrzewamy, resztę mieszamy ze śmietaną oraz mąką. Do gotującego się bulionu wlewamy mieszankę z mąką. Gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sosem polewamy ugotowane roladki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 24.06.2017 15:46
dziękuję....
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:20
przepyszne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat