Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z indyka
500 g (4 plastry) -
pieczarki
250 g -
boczek wędzony
4 plastry -
cebula
1 szt -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
sól
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
olej do smażenia
-
bulion
1 szkl -
potrzebne akcesoria kuchenne
4 wykałaczki
Przepis i sposób przygotowania Roladki indycze z pieczarkami
Płaty lekko solimy i oprószamy pieprzem.
Natkę pietruszki, po umyciu osuszeniu drobniutko siekamy.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, tak samo robimy z pieczarkami.
2. Na łyżce oleju smażymy cebulę przez chwilę, dodajemy pieczarki i dusimy 10 minut. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Każdy płat mięsa posypujemy obficie natką, kładziemy po łyżce farszu z pieczarek i zwijamy roladki, które owijamy plastrami boczku.
Jeśli mamy boczek ze skórką, odcinamy ją.
Ruloniki spinamy wykałaczkami.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki ze wszystkich stron.
Przekładamy je do rondelka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pieczarki , które nie wykorzystaliśmy do farszu.
Roladki podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się