Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki drobiowe ze szparagami i sosem musztardowo-miodowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

szparagi zielone 12-16 sztuk
pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
szynka parmeńska 4-8 plasterków
oliwa

sos

musztarda ziarnista 1 łyżka
miód prawdziwy 1 łyżka
śmietana 30% 6 łyżek
sól i pieprz

Porada

Zamiast piersi z kurczaka możemy użyć indyczej lub polędwicy wieprzowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe ze szparagami i sosem musztardowo-miodowym

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Musztardę mieszamy z miodem. Odkładamy 1 łyżeczkę do posmarowania mięsa. Do reszty dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy sos na kilka minut.
Krok 1 - Roladki drobiowe ze szparagami i sosem musztardowo-miodowym foto
2
Szparagi płuczemy, odcinamy "drewniane" części. Piersi z kurczaki kroimy w poprzek aby powstały nam 4 sztuki. Każdą rozbijamy tłuczkiem na grubość 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem oraz połową odłożonej wcześniej mieszanki miodu i musztardy. Układamy po 3-4 szparagi tak, aby ich główki wystawały z roladek.
Krok 2 - Roladki drobiowe ze szparagami i sosem musztardowo-miodowym foto
3
Zawijamy. Kładziemy na każdej po gałązce rozmarynu.
Krok 3 - Roladki drobiowe ze szparagami i sosem musztardowo-miodowym foto
4
Całość zawijamy w jeden lub 2 plasterki szynki parmeńskiej.
Krok 4 - Roladki drobiowe ze szparagami i sosem musztardowo-miodowym foto
5
Wystające części szparagów smarujemy oliwą i zawijamy folią aluminiową.
Krok 5 - Roladki drobiowe ze szparagami i sosem musztardowo-miodowym foto
6
Resztę miodowo-musztardowej mieszanki wykładamy na wierzch roladek. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy około 30 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem polewamy roladki sosem.
Krok 6 - Roladki drobiowe ze szparagami i sosem musztardowo-miodowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 03.12.2014 18:43
Dziękuje bardzo, proszę się częstować :))))
kloruś 02.12.2014 19:28
ależ apetyczne! poproszę porcyjkę :)
Bernadeta1 02.12.2014 16:47
Pysznie wyglądają, warto takie zrobić
Wiktoria29 02.12.2014 09:14
wyglądają super zachęcająco
aginaa 02.12.2014 08:57
pyszne roladki
Ania84 02.12.2014 08:36
apetyczne mięsko
Maridka19 02.12.2014 08:13
wygląda bardzo smacznie :) Trzeba będzie je zrobić
olkaaa 02.12.2014 07:35
muszę zrobić
erym 02.12.2014 01:38
totalne pozytywne zaskoczenie smakowe, super!
gosia561 01.12.2014 23:34
ciekaawe roladki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak