Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki drobiowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

filety z kurczaka 4 stuki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 5-6 sztuk

Farsz 1

pomidory suszone w zalewie 4 sztuki
ser feta 1/4 kostki
chili Prymat

Farsz 2

ser żółty 100 g
szynka 1 gruby plasterek
papryka czerwona 6 małych pasków

Farsz 3

masło 2 łyżki
ząbki czosnku 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe

Kroki postępowania

1
Filety z kurczaka dokładnie myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błon.Każdy filet przekrawamy wzdłuż na pół, tworząc z jednego fileta dwa cieńsze.z czterech filetów wychodzi nam 8 kawałków mięsa na roladki.Filety rozbijamy ostrożnie,ale cienko.Oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Krok 1 - Roladki drobiowe foto
2
Przygotowujemy farsze. Farsz 1: pomidory drobno siekamy,ser rozgniatamy widelcem,dodajemy odrobinę oleju z suszonych pomidorów, doprawiamy chili i całość łączymy.
Farsz 2: ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach,szynkę i paprykę kroimy w paski. Farsz 3: czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z masłem.
Krok 2 - Roladki drobiowe foto
3
Kładziemy farsze na roladki (jeden rodzaj farszu na dwie roladki) i zawijamy jak krokiety upewniając się,że farsz nie wychodzi na wierzch.
Krok 3 - Roladki drobiowe foto
4
Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące formując kształtne roladki.Jajka roztrzepujemy i moczymy w nich roladki a następnie obtaczamy w bułce tartej.Przechodzimy teraz do smażenia.Smażyć można na dwa sposoby.Na niewielkiej ilości tłuszczu,obracając roladki żeby równomierni się obsmażyły lub na głębokim tłuszczu.Osobiście polecam drugą wersję.Roladki smaży się dużo szybciej i nie trzeba ich wciąż obracać.Tylko przy smażeniu na głębokim tłuszczu należy trzymać się kilku zasad. Zaczynamy od nagrzania oleju,który nie może być ani za zimny(roladki "wypiją" za dużo tłuszczu) ani za gorący bo z wierzchu się spalą a w środku będą surowe.Jak już opanowaliśmy olej to bierzemy się za smażenie.Smażymy na niewielkim ogniu(tu też obowiązuje zasada, nie może być płomień ani za duży ani za mały),w razie potrzeby obracamy na drugą stronę.Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4 - Roladki drobiowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.02.2017 10:57
fajne roladki
benka 27.01.2017 19:06
lubię takie
KORAL 27.01.2017 15:54
Świetne roladki :)
Edith85 27.01.2017 12:31
Fajne roladki
Ada-Gaba 27.01.2017 11:38
pyszny obiadek
Mniam 27.01.2017 11:23
Takie roladki to są u mnie mile widziane :)
anka1988 27.01.2017 11:04
moja rodzina za takimi roladkami bardzo przepada
Wiesława1 27.01.2017 10:40
Pyszne danie
Ewelina1991 27.01.2017 09:16
smaczne roladki
Ola1984 27.01.2017 08:28
Pysznie wyglądają :)
Agnieszka-87-25 27.01.2017 08:02
super smaczne
jagoda5913 27.01.2017 01:06
ładnie wyglądają
Iwusia 26.01.2017 23:59
bardzo smakowicie się prezentują
ilka01 26.01.2017 22:51
moje smaki :)
Renata9 26.01.2017 22:36
Smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak