Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladka ze schabu z serem mimolette w sosie pieczarkowo goździkowym i purre z bobu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 130 g
ser mimolette 25 g
bób 220g
pieczarki 4 szt
śmietana 30% 200 ml
Goździki całe Prymat 3 szt
boczek wędzony 40 g
natka pietruszki 8 listki
sól i pieprz
białe wino wytrawne
masło klarowane

Porada

Roladkę smażymy na maśle klarowanym lub oleju ze wszystkich stron, potem możemy użyć pokrywki i delikatnie podlać patelnię wodą żeby delikatnie ją podparować, wtedy będziemy mieli pewność iż jest ona miękka i soczysta w środku.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladka ze schabu z serem mimolette w sosie pieczarkowo goździkowym i purre z bobu

Kawałek schabu cieniutko rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy roladkę uprzednio wkładając do środka starty ser mimolette oraz posiekaną natkę pietruszki. Zawiniętą roladkę obtaczamy w mące i smażymy na klarowanym maśle. Z ugotowanego wcześniej bobu za pomocą blendera przyrządzamy purre. Następnie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w drobniutkie paski boczek wędzony i po kilku chwilach dodajemy purre z bobu, mieszając z przesmażonym boczkiem doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Pokrojone pieczarki smażymy na maśle klarowanym następnie dodajemy kilka goździków i podlewamy delikatnie białym wytrawnym winem. Kolejno dolewamy śmietanę 30% i redukujemy. Sos doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Całość układamy w dowolnej kompozycji na talerz. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak