Roladka z pstrąga z ogórkiem kiszonym, panierowana w płatkach orkiszowych i świeżej bazylii

Roladka z pstrąga z ogórkiem kiszonym, panierowana w płatkach orkiszowych i świeżej bazylii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg świeży

    1 sztuka
  • płatki orkiszowe

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • ogórek kiszony

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • bazylia świeża

    7 listków
  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pstrąga myjemy i oczyszczamy z łusek. Odcinamy głowę, ogon i płetwy. Ponownie myjemy, a następnie filetujemy. Usuwamy zarówno cały kręgosłup jak i mniejsze ości, robimy to za pomocą cienkiego noża, pomagając sobie w razie potrzeby pęsetą.

Na przygotowanego pstrąga kładziemy średniej wielkości ogórka kiszonego. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek i zostawiamy na 15 minut w lodówce.

W międzyczasie jajko roztrzepujemy i przygotowujemy panierkę. Mieszamy mąkę, bułkę tartą, płatki orkiszowe i posiekaną świeżą bazylię.

Następnie całość zwijamy bardzo ściśle, tak by podczas smażenia roladka nie rozleciała się. Maczamy w jajku, a następnie panierujemy, starając się panierkę wręcz wcisnąć w roladkę. Czynność powtarzamy łącznie 3 razy. Rozpoczynając od jajka, kończąc na panierce. Panierka ma być głównym i jedynym spoiwem roladki, dlatego warto wykonać ją solidnie.

Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym aż do zarumienia z obu stron. Smażenie powinno odbywać się na małym ogniu przez około 25 minut, tak by zwinięta ryba dobrze się upiekła.

Ogórek kiszony stanowi doskonałe połączenie z mdłą rybą.
Polecam ten zarówno bardzo smaczny, jak i oryginalny pomysł na obiad, bądź kolację wigilijną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 19.12.2013 18:38
smaczna rybka!
adelajda 19.12.2013 16:45
wygląda pysznie :)
2milutka 19.12.2013 16:02
musi wybornie smakowac;)
jasiek 19.12.2013 15:50
no coś wyśmienitego
Ankha 19.12.2013 15:10
Urzekające zdjęcie, kolorki jak żyleta :)
Olga_SK 19.12.2013 13:11
Smakowita rybka :D
Romanowka 19.12.2013 12:39
Apetycznie wygląda!
Monia 19.12.2013 11:57
Wygląda bardzo ciekawie :)
Konczi 19.12.2013 11:43
wygląda super
V_kuchareczka 19.12.2013 11:43
to musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat