Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladka wieprzowa z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczka wieprzowa 400-500 gram
cebula 2 sztuki
pieczarki 500 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion cielęcy 200 ml
czosnek 2-3 ząbki
śmietana 1 łyżka
mąka pszenna 1-2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
olej do smażenia
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Roladka wieprzowa z pieczarkami

Kroki postępowania

1
1. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę
Krok 1 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto
2
2. Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałeczki
Krok 2 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto
3
3. Polędwiczkę rozbijamy tłuczkiem na jeden wielki i cienki kotlet. Doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Zwijamy i wsadzamy do lodówki na około 1-2h.
Krok 3 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto
4
4. Cebulkę podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zacznie przyrumieniać.
Krok 4 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto
5
5. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Smażymy tak długo aż pieczarki puszczą wodę a ona odparuje. Doprawiamy do smaku przyprawą Kucharek i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto
6
6. Na rozbitej polędwiczce układamy przestygnięte pieczarki wraz z cebulką.
Krok 6 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto
7
7. Polędwiczkę zwijamy (możemy dodatkowo chwycić bawełnianą nicią dookoła jeżeli mamy obawy, że może się rozwalić.)
Krok 7 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto
8
8. Tak zwiniętą polędwiczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dolewamy bulion (może być z kostki), dodajemy ząbki czosnku starte na drobnej tarce lub przeciśnięte przez praskę i posypujemy majerankiem.
Krok 8 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto
9
9. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni.

Mięsko wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki (przy okazji sprawdzamy czy w środku się dopiekło).
Krok 9 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto
10
10. Sos zlewamy do garnka (jeśli am zbyt wyrazisty smak dolewamy około pół szklanki wody). Odlewamy odrobinę sosu do szklanki, dodajemy śmietanę, mąkę i mieszamy. Wlewamy całość do reszty i zagotowujemy aż do zagęszczenia się sosu (początkowo dodajemy 1 łyżkę mąki, w razie potrzeby zwiększamy ilość).

SMACZNEGO :)
Krok 10 - Roladka wieprzowa z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 26.12.2013 19:18
pycha miesko
JOANNA16 02.06.2013 07:19
pycha mięsko
Kulinarna Ja 04.05.2013 20:00
bardzo smaczny pomysł!
Dorota37 27.04.2013 12:31
Na obiadek rewelacja :-)
SmakolykiJoanny 22.04.2013 18:48
Jak ciekawie przyrządzone :)
Alex_M 22.04.2013 12:09
pysznosci! chetnie bym zjadla :)
fotoviderek 21.04.2013 14:18
Wspaniała roladka z polędwiczek :)
mysza75 21.04.2013 13:57
Co za pyszności :-)
Megg 20.04.2013 17:59
lubię takie, pycha :)
marcia7 20.04.2013 17:48
dobry obiadek
gosia56 20.04.2013 16:43
napewno pyszne
adelajda 20.04.2013 16:37
polędwiczki w każdej postaci
joanna__s 20.04.2013 16:35
Bardzo lubię polędwiczki. Pod każdą postacią. Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak