Przepis i sposób przygotowania na: Roladka schabowa po chińsku
Farsz: Cebulkę pokroić w małą kostkę. Pędy bambusa odsączyć i także pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i wrzucić cebulkę. Zeszklić ją. Dodać mrożone warzywa chińskie i dusić do miękkości. Następnie wrzucić pokrojone pędy bambusa i wymieszać. Dolać sos sojowy i doprawić pieprzem. Wymieszać. Pozwolić aby sos się zagotował. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Wykonanie: Na płat mięsa nałożyć 1/4 przygotowanego farszu i ciasno zawinąć mięso w roladkę i spiąć wykałaczkami. Tak samo postąpić z resztą mięsa. W garnku rozgrzać olej. Roladki maczać w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Kłaść na głęboki olej i smażyć aż będą rumiane. Odsączyć na ręczniku i wyjąć wykałaczki. Smacznego!