Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

roladka pralinka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

paczek herbatników paczk 6 paczek
kakao 3 łyżki
mleko 3,2% 1 szklanka
masło 1/4 kostki
cukier 3/4 szklanki
masło 1 kostka
cukier puder 1 szklanka
wiórki kokosowe 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: roladka pralinka

ciemna masa:
6 paczek herbatników (1 paczka ma 100g.)
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru

zagotować - mleko, masło, kakao cukier . herbatniki skruszyć w blenderze na bardzo drobno i dodajemy do płynnych składników powinna być plastyczna masa, w razie potrzeby dodać więcej herbatników . masę podzieliłam na dwie porcje i rozwałkowałam na papierze do pieczenia na cieniutko i szybciutko przestygło potem położyłam na te dwa placki białą masę i rozprowadziłam i wystarczyło zwinąć - przy pomocy papieru do pieczenia poszło bardzo sprawnie

jasna masa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
20 gram wiórków kokosowych

masło utrzeć jak na krem, dodać cukier dalej ucierać i dodać wiórki kokosowe - dość gęsta masa ... ja zaszalałam i zamiast wiórków kokosowych dałam zmielone migdały ale pewnie i mielone orzechy były by super wszystko zależy od inwencji

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 13.01.2014 21:03
wygląda bajecznie
Monika37 13.01.2014 20:35
trzeba koniecznie spróbować
KasiaK90 13.01.2014 19:15
wspaniała rolada:)
lara 13.01.2014 14:27
bardzo dobra!
monisia1977 13.01.2014 13:52
super ciacho
matesko 13.01.2014 10:33
apetycznie wygląda
13.01.2014 10:27
Jeśli miałby być smak dzieciństwa to babcia zrobiła by tylko ciemną mase wyłożyła by do kwadratowej blaszki do ciasta i wstawiła do lodówki potem pokroiła by w kostki wielkości kostek czekolady i wszystko polała by czekoladową polewą
olla85 13.01.2014 09:44
Kiedyś, dawno temu, jadłam chyba coś takiego. Pamiętam, że bardzo mi smakowało. Ale nie jestem w stanie powiedzieć czy chodzi o tę samą roladę. Będę musiała ją zrobić i wtedy stwierdzę czy to właśnie o ten smak mi chodziło :) Jeśli tak to będę wdzięczna niebiosom, że tu trafiłam i znalazłam przepis na coś co pamiętam jak przez mgłę ( byłam wtedy bardzo mała ) a co bardzo chciałam odtworzyć ale nie miałam pojęcia nawet od czego zacząć :)
sara1 13.01.2014 08:37
pomysłowo zrobiona
Wiesława1 13.01.2014 08:01
pyszny deser
paulina2157 13.01.2014 05:15
ciekawa ta jasna masa taka prosta.
Magda24 12.01.2014 23:57
prezentuje się apetycznie
treonina 12.01.2014 22:56
robię bardzo podobną, polecam
SylwiaMagdaSabin 12.01.2014 22:51
smaczna rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak