Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ziemniaczana z kurkami i serem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dziś pyszna rolada z ziemniaków kurek, kiełbaski i sera. Rewelacja, ciasto podobne jak na kopytka tylko trochę rzadsze. Mąż zadowolony - nie rozpoznał, że to ziemniaki stwierdził pyszna ta zapiekanka.

Składniki:

Składniki

ziemniaki 10 szt.
mąka 100 gramów
jajko 1 szt.
sól 1 łyżeczka
ugotowane kurki 600 gramów
pomidory suszone 3 łyżeczki
kiełbaska 200 gramów
olej 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ziemniaczana z kurkami i serem

Ziemniaki obieramy kroimy na ćwiartki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Kiedy nam się ugotują odlewamy wodę i tłuczkiem ubijamy. Łyżką rozprowadzamy ziemniaki w garnku do równego i dzielimy na 4 części. 4 cześć wyjmujemy i wsypujemy mąkę aż wypełni przestrzeń.

Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto.

Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto ziemniaczane, taki prostokąt równy.

Kurki czyścimy, gotujemy i smażymy z kiełbasą drobno pokrojoną. Doprawiamy mieszanką pomidor z ziołami.Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Przekładamy kurki na nasze ciasto ziemniaczane i zwijamy roladę (1,5 zwinięcia).

Pomagamy sobie właśnie tym papierem. Wyszły mi dwie rolady, przekroiłam je na połowę i miałam na 4 porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak