Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada "Zielone jabłuszko"

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka tortowa 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Masa jabłkowa

jabłka 1 kg
cukier 1/2 szkl
galaretka agrestowa 1 szt
barwnik spożywczy do ciast kilka kropel zielonego

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada "Zielone jabłuszko"

1. Z podanych składników robimy biszkopt i pieczemy na dużej blaszce 43x33 cm , wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 165-170 *C.
2. Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka o grubym dnie, dolewamy 1/3 szklanki wody, dosypujemy cukier i dusimy najpierw pod przykryciem na dużym ogniu.
Gdy jabłka się rozpadną, odkrywamy i zmniejszamy ogień, smażymy często mieszając aż masa zgęstnieje.
Do gorącej wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy żeby się rozpuściła.
Odstawiamy do przestygnięcia. Dla koloru możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
3. Przestudzoną, ale nie zimną masę wykładamy na biszkopt, chwilę czekamy żeby odmiękł, zwijamy roladę, zawijamy ją w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin.
Rolada najlepsza jest na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.06.2017 16:55
na pewno pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak