Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
5 szt -
cukier
5 łyżek -
mąka tortowa
5 łyżek -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
olej
2 łyżki
Masa jabłkowa
-
jabłka
1 kg -
cukier
1/2 szkl -
galaretka agrestowa
1 szt -
barwnik spożywczy do ciast
kilka kropel zielonego
Przepis i sposób przygotowania Rolada "Zielone jabłuszko"
Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 165-170 *C.
2. Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka o grubym dnie, dolewamy 1/3 szklanki wody, dosypujemy cukier i dusimy najpierw pod przykryciem na dużym ogniu.
Gdy jabłka się rozpadną, odkrywamy i zmniejszamy ogień, smażymy często mieszając aż masa zgęstnieje.
Do gorącej wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy żeby się rozpuściła.
Odstawiamy do przestygnięcia. Dla koloru możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
3. Przestudzoną, ale nie zimną masę wykładamy na biszkopt, chwilę czekamy żeby odmiękł, zwijamy roladę, zawijamy ją w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin.
Rolada najlepsza jest na drugi dzień.
Komentarze (1)