Rolada "Zielone jabłuszko"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka tortowa

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki

Masa jabłkowa

  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    1/2 szkl
  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • barwnik spożywczy do ciast

    kilka kropel zielonego
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników robimy biszkopt i pieczemy na dużej blaszce 43x33 cm , wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 165-170 *C.
2. Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka o grubym dnie, dolewamy 1/3 szklanki wody, dosypujemy cukier i dusimy najpierw pod przykryciem na dużym ogniu.
Gdy jabłka się rozpadną, odkrywamy i zmniejszamy ogień, smażymy często mieszając aż masa zgęstnieje.
Do gorącej wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy żeby się rozpuściła.
Odstawiamy do przestygnięcia. Dla koloru możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
3. Przestudzoną, ale nie zimną masę wykładamy na biszkopt, chwilę czekamy żeby odmiękł, zwijamy roladę, zawijamy ją w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin.
Rolada najlepsza jest na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 28.06.2017 16:55
na pewno pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat