Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ze szparagami i kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 5 sztuk (małych)
szparagi białe 400 gram
kozi ser 10 dag
ciasto francuskie 1 opakowanie
masło 1/2 kostki
cytryna 1 sztuka
cukier
żółtko jajek 4 sztuki
roszponka 100 gram
sól
pieprz
orzechy włoskie 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ze szparagami i kurczakiem

Kroki postępowania

1
Rozgrzewamy na patelni oliwę a następnie smażymy na niej filety z kurczaka z odrobiną słodkiej papryki.
Krok 1 - Rolada ze szparagami i kurczakiem foto
2
Zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem odrobiny masła, soku z cytryny i cukru. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 5 minut, główkami do góry.
Krok 2 - Rolada ze szparagami i kurczakiem foto
3
Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę z oliwę i podgrzewamy. Wrzucamy włoskie orzechy i przez około 15 sekund mieszamy – musimy uważać, żeby orzechy się nie przypaliły. Powinny się tylko lekko podprażyć. Jeżeli na samym początku orzechy pochłoną całą oliwę dolewamy jej jeszcze trochę – orzechy nie powinny być suche tylko w takiej delikatnej zalewnie z oliwy.
Krok 3 - Rolada ze szparagami i kurczakiem foto
4
Na foremce układamy ciasto francuskie i delikatnie je nakłuwamy (ja podzieliłam jedną porcję na dwie części, gdyż łatwiej było mi je upiec). Następnie układamy kurczaka i szparagi (jak są duże można je wzdłuż przekroić na dwie połówki). Posypujemy orzechami a na koniec startym kozim serem.

Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni z termoobiegiem, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.
Krok 4 - Rolada ze szparagami i kurczakiem foto
5
W tym czasie przygotowujemy sos holenderski - nasz sposób przygotowania sosu: 4 żółtka mieszamy z sokiem z ½ cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Trzepiemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie powoli dodajemy rozpuszczone masło z ½ kostki masła.
Krok 5 - Rolada ze szparagami i kurczakiem foto
6
Upieczone rolady kroimy w mniejsze części.
Układamy na talerzu roszponkę oraz pokrojoną roladę. Całość polewamy sosem holenderskim.

Smacznego!
Krok 6 - Rolada ze szparagami i kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 24.07.2013 09:38
kozi ser, orzechy do tego...mmm wykwintnie:)
arbuzowo 11.06.2013 16:53
Można :-) Zielone szparagi są delikatniejsze w smaku i nie trzeba ich wobec tego obierać przed gotowaniem. Taki wątek był już na forum poruszany :-) Zachęcam do lektury: http://www.doradcasmaku.pl/pytanie/242025/szparagi-zielone-czy-biale-jak-bardzo-roznia-sie-w-smaku-.html#odpowiedz I oczywiście życzymy smacznego!
Aannkaa82 11.06.2013 15:03
Brzmi naprawdę zachecająco. Tylko czy do tego przepisu można wykorzystac zielone szparagi? bo jeszcze nie wiem czym sie różnią (pewnie wkrótce sie dowiem :))
caralajna 05.06.2013 06:56
bardzo inspirujący przepis, świetne smaki i pięknie podana gotowa rolada :)
wyattearp 23.05.2013 07:34
przepis rewelacja
arbuzowo 22.05.2013 21:13
Dzięki za miłe komentarze, korzystajmy ze szparagów póki są :-)
gosia56 22.05.2013 12:08
super poproszę jedną roladkę
Magda24 22.05.2013 09:29
apetyczne, ładnie podane i smaczne danie
as28 22.05.2013 09:02
mniam mniam
IwonaDD 22.05.2013 09:00
fajny sposób na szparagi, w towarzystwie mięska i chrupiącego ciasta musiały nabrać wspaniałego smaku
Agula&Stabi 22.05.2013 08:22
ciekawy przepis
Janina 21.05.2013 23:28
Smaczne i ładnie podane
cooleczka 21.05.2013 23:07
brzmi wybornie
Cranberry 21.05.2013 23:03
apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak