Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ze śmietaną i trukawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
ocet 10 % 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżki
cukier 200 gram
jajko 5
kakao 50 gram
czekolada mleczna 100 gram
mleko 2% 50 ml
śmietana 30% 660 ml
truskawki 300-400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ze śmietaną i trukawkami

Jak zrobić?

BISZKOPT:

Białka ubić z cukrem na pianę,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia.
Połączyć składniki i dodać obydwie mąki oraz kakao.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia bądź posmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

Temperatura piekarnika : 180 stopni
Czas pieczenia: 25 minut


MASA:

Śmietany 30% ubić na sztywno lub 2 opakowania Śnieżki przygotować wg przepisu na odwrocie.Włożyć do lodówki.

Truskawki pokroić na połówki,zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach.
Rozpuścić polewę czekoladową lub roztopić parę kostek gorzkiej czekolady,dodając odrobinę mleka.
Po upieczeniu biszkoptu,podzielić na pół,ostudzić.
Po wystudzeniu posmarować śmietaną,położyć połówki truskawek lekko je dociskając oraz posypać startą czekoladą.

Tak przygotowane biszkopty zwinąć w roladę,polać polewą czekoladową,posypać startą czekoladą oraz przybrać truskawkami na szczycie. Wstawić do lodówki.


SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.02.2013 00:37
dobre smaki w roladzie
Papryczka 10.02.2013 21:48
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak