Rolada ze schabu

Rolada ze schabu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • wędzony boczek

    6 długich plastrów
  • pomidory suszone w zalewie

    200 g
  • jajko

  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • czosnek granulowany

  • majeranek

  • sól i pieprz

  • sól peklowa

    2 łyżeczki (zmiękczająca mięso)
  • liście laurowe Prymat

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • rozmaryn świeży

  • potrzebne akcesoria kuchenne

    bawełniana nitka do obwiązania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Schab myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nożem nacinamy , tak aby powstał duży płat. Rozbijamy go lekko tłuczkiem i nacieramy solą zmiękczającą mięso, zwijamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
2. Mielone mięso wyrabiamy z jajkiem ,posiekaną natką i bułką tartą, doprawiamy solą ,pieprzem i czosnkiem granulowanym (można dać świeży).
Płat schabu rozkładamy na desce, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy czosnkiem granulowanym i majerankiem, wykładamy przygotowany farsz, na wierzchu rozkładamy pomidory osączone z zalewy.
Zwijamy ciasno roladę, możemy brzegi spiąć wykałaczkami.
3. Na wierzchu układamy plastry boczku (bez skórek), sznurujemy nicią,żeby w czasie pieczenia rolada się nie rozpadła.
Wkładamy do brytfanny o grubym dnie, na wierzchu kładziemy kilka listków laurowych, gałązki rozmarynu ,posypujemy kolorowym pieprzem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 *C, potem zmniejszamy temperaturę do 175 *C.Całkowity czas pieczenia 1,5 godziny.W czasie pieczenia od czasu do czasu polewamy pieczeń wytworzonym sosem.
benka
Na ciepło podajemy roladę pokrojoną w grube plastry, na zimno doskonale smakuje pokrojona cieniutko jak wędlina.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa Wojtaszko

04.07.2017 14:38
pięknie wygląda !

AZgotuj

04.07.2017 13:04
pyszne mięsko:)

mysza75

04.07.2017 13:03
pyszna rolada

dodi

04.07.2017 12:46
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat