Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka 5 sztuk
cukier 4 łyżki
cukier puder 2 łyżki
truskawki 0,5 kg
śmietana kremówka 0,25 l

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z truskawkami

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej masy dodać po łyżce mąki bardzo delikatnie mieszając. Przełożyć ciasto na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni. Piec na złoty kolor. Upieczony biszkopt wyłożyć z blachy na rozłożoną ściereczkę i zwinąć go w rulon wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić w plastry, kilka odłożyć do dekoracji. Ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru. Wystudzony biszkopt rozwinąć, a jego powierzchnię pokryć bita śmietaną. Na warstwę śmietanę nałożyć truskawki. Zwinąć w rulon. Posypać przez sitko cukrem pudrem. Przykryć ubitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sundaytn 09.08.2011 11:08
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak