Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z suszonymi śliwkami i jabłkiem
Jak przygotować roladę z mięsa na święta? Przepis znajdziecie poniżej. Tutaj w kawałku mięsa zawinięta została aromatyczna suszona śliwka oraz jabłka. Pycha! Polecam na świąteczny obiad.
Filet z indyka nacinam na jeden duży płat i delikatnie rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do indyka i odstawiam na godzinę do lodówki.
Śliwki suszone i jabłka przekładam do rondelka zalewam winem i gotuję chwilę aż owoce zmiękną, odstawiam do przestudzenia.
Na filet z indyka wykładam owoce, na nie orzechy, które zmiażdżyłam wcześniej wałkiem i zwijam roladę od krótszego boku. Związuję mocno nitką.
Roladę obsmażam z każdej strony na oleju i podlewam od czasu do czasu wodą. Roladę smażę około godzinę na wolnym ogniu w brytfannie. Można ją też zapiec w piekarniku.