Rolada z sokiem marchewkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • mąka tortowa

    8 łyżek
  • cukier

    100 gram
  • margaryna

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • żelatyna

    7 łyżeczek
  • barwnik spożywczy

    5 zielony
  • sok owocowy przecierowy

    1 banan, marchew
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada z sokiem marchewkowym foto
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch - ubiła się pianka urosło że szok . Dodałam rozpuszczoną margarynę i delikatnie wymieszałam. Przesiałam mąkę i proszek do pieczenia dodawałam stopniowo i mieszałam. Na koniec dodałam 5 kropli barwniku zielonego .
Krok 2 - Rolada z sokiem marchewkowym foto
Ciasto wylałam na czarną blaszkę z piekarnika . Najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia i dopiero przełożyłam ciasto . Piekłam koło 20 minut w 170 stopniach.
Krok 3 - Rolada z sokiem marchewkowym foto
Po upieczeniu przełożyłam na ściereczkę i zrolowałam . Zostawiłam do ostygnięcia. Do garnuszka wsypałam żelatynę i zalałam 3 łyżkami wody spęczniało , rozpuściłam na gazie i dodałam do soku marchewkowego , wlałam go do podłużnego pojemnika plastikowego , dodałam rozpuszczona żelatynę wymieszałam wstawiłam na chwilkę do zamrażalki nie wiem 20 minut i było gotowe . Przełozyłam na biszkopt rozprowadziłam po całości i zrolowałam zostawiłam na blacie kuchennym nawet nie wstawiłam do lodówki . Leżało z 45 minut w foli aluminiowej .
Krok 4 - Rolada z sokiem marchewkowym foto
Pokroiłam i podałam do kawki pycha:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota37 27.03.2013 16:06
Jaka kolorowa wiosenna boska jest :-)
Poison1988 26.03.2013 13:26
ale ma oryginalny kolorek :) podoba mi się :)
babajaga1969 26.03.2013 11:40
bajecznie kolorowa
Pomocnik 26.03.2013 10:14
świetny kolor
kasienka23 26.03.2013 09:11
kolor ma świetny!
SmakolykiJoanny 26.03.2013 07:04
Też obawiałam się barwników ale przestałam :)
Noruas 26.03.2013 00:05
ciekawy przepis, kolorowy, szkoda, że to barwnik... ale jak się przekonam to skorzystam :)
Sisterskitchen 25.03.2013 21:34
pomysłowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat