Rolada z sandacza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filetz sandacza

    80 dag
  • pszenne tosty

    4-5 szt
  • śmietana 30%

    4-5 łyżek
  • gęsta śmietana

    3 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • suszone morele

    12 szt
  • płatki migdałowe

    5 dag
  • pistacje

    5 dag
  • wywar rybny

    1/2 litra
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • skórka z cytryny

    otarta
  • białe wino

    3 łyżki
  • rodzynki

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oddzielamy od skóry. Skórę nacieramy solą, pieprzem, skórką cytrynową zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Tosty obieramy ze skóry, zalewamy kremówką. Rodzynki i morele zalewamy winem i zostawiamy na 20 min. Mięso sandacza i odciśnięte tosty mielimy w maszynce, a następnie ucieramy ze śmietaną, pieprzem, solą i żółtkami. Białka ubijamy na pianę , dodajemy do masy rybnej. Dorzucamy również odciśnięte rodzynki oraz pistacje. Skórę ze sandacza wyjmujemy z lodówki ukłądamy na natłuszczonej ściereczce i smarujmey 1/2 farszu. Po środku układamy morele i przykrywamy resztą farszu, formujemy roladę, zawijamy w ściereczkę. Do brytfanki nalewamy bulion warzywny, wkładamy roladę i gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. Następnie wyłączamy i studzimy w wywarze. Później odwijamy ze ściereczki. Ostrym nożem kroimy 1,5 cm plastry. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i mieszamy z wywarem rybnym. Odrobinę galarety wylewamy na półmisek, pozostawiamy do zastygnięcia, następnie układamy plastry rolady, dekorujemy, zalewamy resztą galarety. Pozostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z sosem chrzanowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 19.06.2012 17:07
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat