Przepis i sposób przygotowania na: rolada z polędwiczek wieprzowych ze szpinakiem
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekam. Podsmażam cebulę na maśle zmieszanym z olejem przez około 2 minuty, cebula nie powinna się zrumienić. Dodaję czosnek i liście szpinaku, doprawiam solą i pieprzem, przykrywam i duszę przez minutę lub półtorej. Szpinak zmieni kolor i zmięknie. Zdejmuję pokrywkę i jeśli jest za dużo płynu, to trzymam jeszcze szpinak na ogniu, żeby odparował
Zdejmuję szpinak z patelni i odstawiam do ostygnięcia.
Polędwiczkę myję, osuszam i wycinam błony i tłuszcz. Nacinam polędwiczkę wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale tak, żeby nie przeciąć do końca. Teraz przewracam na drugą stronę i znowu nacinam wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozkładam powstały płat mięsa, przykrywam folią spożywczą i rozbijam tłuczkiem do mięsa.
Ser pleśniowy kroję w kostkę.
Układam szpinak na mięsie, posypuję kostkami sera i zwijam rulon. Obsypuję z wierzchu solą i pieprzem. Obwiązuję roladę nitką. Na rozgrzanej patelni obsmażam roladkę z każdej strony.Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez około pół godziny.
Kroję w plastry i podaje na puree z jabłek i z sosem musztardowym