Rolada z nutellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    100 gram
  • mąka

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżki
  • gorzka czekolada

    50 gram
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • Krem:

  • serek mascarpone

    250 gram
  • nutella

    5 łyżek
  • Polewa:

  • gorzka czekolada

    100 gram
  • masło

    30 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać cukier. Dodawać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą. Delikatnie wymieszać. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać. Piec około 10 - 15 minut w temp. 180ºC.
Lniany ręcznik kuchenny, posypać cukrem waniliowym. Zaraz po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry, zerwać go delikatnie, ciasto z ręczniczkiem zwinąć. Zostawić do ostudzenia.
KREM: Serek zmiksować z nutellą.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręcznik. Posmarować kremem i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Przed podaniem polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 15.01.2014 19:17
pyszny deser
Angelika6 21.08.2012 09:19
pyszna
Kas2 21.07.2012 15:33
ale ona musi być smaczna!
Jodaj 18.07.2012 09:32
extra ta roladka :)
ElizaT 17.07.2012 10:44
musi być pyszna, szkoda, że nie można zobaczyć :)
suzana 30.06.2012 16:11
Super!
Barbara/zuza22_85 19.01.2012 16:04
fajna
Mariposas 29.12.2011 20:16
czekolada, pycha
Ewelina38 20.11.2011 14:17
mmmm.... z nutellą, musi być pyszna
Mariusz10 11.11.2011 23:37
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat