Rolada z nadzieniem morelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    4 dag
  • mąki ziemniaczanej

    4 dag
  • jajka

    3
  • cukru

    10 dag
  • szczypta soli

  • moreli

    50 dag
  • kremówki

    350 ml
  • cukru pudru

    5 dag
  • dżem morelowy

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto biszkoptowe: żółtka oddzielić od białek, utrzeć je z cukrem, dodać mąki, wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać, składniki powinny się dokładnie połączyć. Tak przygotowane ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. Następnie wyjąć ciasto na wilgotną ścierkę i ostudzić. W międzyczasie ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem, wymieszać z umytymi, pozbawionymi pestek, obranymi ze skórek i pokrojonymi na mniejsze kawałki morelami. Na powierzchni ciasta rozsmarować dżem morelowy, wyłożyć bita śmietanę z owocami, po czym ciasto zwinąć w roladkę i schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 24.01.2012 10:56
Ale smakowito?ci!! Ch?tnie wypróbuj? przepis:)
Wacław 10.09.2011 09:13
pyszny deserek !
Grażyna13 29.04.2011 18:03
Smakowita !
ziutula 29.04.2011 17:49
pyszne rarytasy....
Pati8 13.12.2010 11:47
zjadlo by sie:)
Krystyna33 04.12.2010 08:16
pyszne palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat