Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z musem mandarynkowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kakaowe
mąka pszenna 80 g
cukier kryształ 60 g
kakao 2 łyżki
skórka otarta z mandarynki 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat ½ łyżeczki
jajko 4 szt.
Mus mandarynkowy:
cukier kryształ 150 g
masło 120 g
śmietana 30% 150 ml
sok mandarynkowy 100 ml
skórka otarta z mandarynki 1 łyżka
żółtko surowe 4 szt.
Składniki dodatkowe:
wiórki czekoladowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z musem mandarynkowym

Kroki postępowania

1
W jednym naczyniu umieścić żółtka, cukier oraz skórkę otartą z wcześniej wyparzonej mandarynki. Połączyć składniki przy użyciu miksera.
Krok 1 - Rolada z musem mandarynkowym foto
2
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie wmieszać w utartą wcześniej masę.
Krok 2 - Rolada z musem mandarynkowym foto
3
Mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną i kakao.
Krok 3 - Rolada z musem mandarynkowym foto
4
Słodką masę jajeczną delikatnie połączyć z suchymi składnikami.
Krok 4 - Rolada z musem mandarynkowym foto
5
Przygotowane ciasto kakaowe równomiernie rozsmarować na blasze z piekarnika, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
Krok 5 - Rolada z musem mandarynkowym foto
6
Przygotować mus mandarynkowy. W jednym naczyniu umieścić żółtka i połowę cukru przeznaczonego na mus.
Krok 6 - Rolada z musem mandarynkowym foto
7
Ucierać składniki tak długo, aż powstanie masa zblednie i stanie się gęściejsza.
Krok 7 - Rolada z musem mandarynkowym foto
8
Świeżo wyciśnięty sok z mandarynki przelać do rondelka. Dodać do niego pozostały cukier i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do masy jajecznej.
Krok 8 - Rolada z musem mandarynkowym foto
9
Całość ponownie przelać do rondelka i zagotować (masę trzeba cały czas mieszać bo się przypala).

Powstały 'budyń' mandarynkowy przelać do misy i ubijać tak długo, aż całkowicie ostygnie i zwiększy swoją objętość.
Krok 9 - Rolada z musem mandarynkowym foto
10
Do masy po łyżce dodawać masło. Na samym końcu połączyć z wódką mandarynkową, ubitą na sztywno śmietaną i skórką otartą z mandarynki.
Krok 10 - Rolada z musem mandarynkowym foto
11
Ciasto delikatnie rozwinąć. Na cieście rozprowadzić mus mandarynkowy (niewielką część pozostawić do posmarowania wierzchu) i ponownie zwinąć.
Krok 11 - Rolada z musem mandarynkowym foto
12
Wierzch rolady udekorować pozostałą częścią musu mandarynkowego i wiórkami czekoladowymi. Schłodzić w lodówce.
Krok 12 - Rolada z musem mandarynkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga 02.10.2023 16:07
Czy mozna pominac Alkohol?
Doradca Smaku 03.10.2023 05:54
Oczywiście :)
Mysiunia 01.05.2013 08:33
bardzo mi się podoba ten przepis :) zapach i smak takiej rolady musi być niezwykły :)
Sroczka 30.04.2013 22:26
Niezwykle smakowicie wygląda ta rolada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak