Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 15 dag
drożdże 50 gram
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
mleko 150 ml
cukier waniliowy 1 szt
masa makowa
białko 4 szt
margaryna 100 g
cukier 150 g
miód 4 łyżki
rodzynki
mak 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z makiem

Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru ,ciepłym mlekiem i 100g mąki.Odstawić na 15 min.Zółtka utrzeć z cukrem 150 g - i dodać wyrośnięty rozczyn resztę mąki,cukier .Wyrabiać ciasto na koniec dodać rozpuszczoną margarynę .Wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia.
Masa makowa.Mak płuczemy zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 15 min .Odcedzić i zmielić dwu krotnie .W garnku rozpuścić margarynę dodać mak i miód rodzynki i podsmażamy jeszcze z 10 min.Masę studzimy dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy .Ciasto podzielić na 2 części .Rozwałkować nałożyc masę makową i zrolować .Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabriela5 06.01.2012 07:01
smaczne
jolita 04.01.2012 14:55
fajne
iwa643 04.01.2012 07:28
Po upieczeniu lukrujemy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak