Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z makiem

Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę.
Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać mak i wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem
i wyłożyć pergaminem. Ciasto wlać do formy 24 x 40cm
i piec w temp. 170 st. przez ok. 40 minut. Upieczone, ciepłe ciasto wyłożyć do góry dnem na ścierkę, oderwać papier, razem zwinąć i odstawić na 40 minut. Ciasto rozwinąć, posmarować masą i ponownie zrolować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.02.2013 22:38
bardzo smaczna
magical66 03.06.2011 22:45
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak