Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
cukier puder 100 g
dżem 1 łyżka
rodzynki
cukier 2 łyżki
mak 200 g
żółtko jajek 2
masło 100 g
gęsta śmietana 2 łyżki
wanilia
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z makiem

Masło łączymy z mąką, solimy dodajemy cukier , wanilię,żółtka i śmietanę , dajemy tyle śmietany , aby przy zwijaniu dało się zwijać potem ciasto schłodzić w między czasie mak sparzyć a potem przez maszynkę zemleć , następnie łączymy z miodem , dżemem , herbatnikami tylko dajmy je już pokruszone , rodzynki, zapach i jednym jajkiem. ciasto rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia., równo smarujemy masą makową i zwijamy roladę pomagając sobie papierem . Ciasto przekładamy do wąskiej foremki i zapiekamy do 40 minut w 200 st. Gotową dekorujemy dowolnie .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 26.02.2011 09:45
uwielbiam makowiec-ten wygląda cudnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak