Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z łososiem i szpinakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
jajko 5 szt
mąka 1 łyżka
łosoś wędzony plastry 250 g
almette
chrzan ze słoika
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z łososiem i szpinakiem

Kroki postępowania

1
1. Szpinak należy usmażyć na odrobinie masła lub oleju. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, osolić i opieprzyć. Przestudzić i wymieszać z żółtkami. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie wmieszać ją w masę żółtek i szpinaku.
Krok 1 - Rolada z łososiem i szpinakiem  foto
2
2. Masę wylać na wyłożoną pergaminem blachę i piec około 20 minut w 200 stopniach. Masa powinna delikatnie odchodzić od pergaminu. Wystudzić.
Krok 2 - Rolada z łososiem i szpinakiem  foto
3
3. Na wystudzony placek szpinakowy wykładamy serek almette i równo go rozsmarowujemy. Na serek wykładamy chrzan. Ilość chrzanu według uznania u mnie był cały mały słoiczek.
Krok 3 - Rolada z łososiem i szpinakiem  foto
4
Na chrzan układamy plasterki łososia i zwijamy roladę. Odkładamy ją do lodówki, najlepiej na noc wówczas łatwo ją pokroić na około dwu centymetrowe plastry.
Krok 4 - Rolada z łososiem i szpinakiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 03.07.2015 21:39
świetna rolada
gusia1000 03.07.2015 18:41
Znana i dobra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak