Rolada z łososiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    450 g
  • jajka

    5 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • łosoś wędzony plastry

    250 g
  • almette

  • chrzan ze słoika

  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada z łososiem i szpinakiem  foto
1. Szpinak należy usmażyć na odrobinie masła lub oleju. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, osolić i opieprzyć. Przestudzić i wymieszać z żółtkami. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie wmieszać ją w masę żółtek i szpinaku.
Krok 2 - Rolada z łososiem i szpinakiem  foto
2. Masę wylać na wyłożoną pergaminem blachę i piec około 20 minut w 200 stopniach. Masa powinna delikatnie odchodzić od pergaminu. Wystudzić.
Krok 3 - Rolada z łososiem i szpinakiem  foto
3. Na wystudzony placek szpinakowy wykładamy serek almette i równo go rozsmarowujemy. Na serek wykładamy chrzan. Ilość chrzanu według uznania u mnie był cały mały słoiczek.
Krok 4 - Rolada z łososiem i szpinakiem  foto
Na chrzan układamy plasterki łososia i zwijamy roladę. Odkładamy ją do lodówki, najlepiej na noc wówczas łatwo ją pokroić na około dwu centymetrowe plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 03.07.2015 21:39
świetna rolada
gusia1000 03.07.2015 18:41
Znana i dobra.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat