Rolada z kremem karpatkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rolada

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    70 g
  • mąka pszenna

    60 g
  • mąka ziemniaczana

    60 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

    szczypta

Krem

  • mleko

    500 ml
  • cukier puder

    10 g
  • mąka ziemniaczana

    2,5 łyżki
  • mąka pszenna

    2,5 łyżki
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cukier

    0,5 szklanki
  • margaryna

    125 g

Dodatkowo

  • konfitura

    ananasowa 250 g
  • maliny

    w żelu 250 g

Polewa czekoladowa

  • margaryna

    125 g
  • kakao

    4 łyżki
  • mleko

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz pół szklanki cukru. W reszcie mleka mieszamy mąki, cukier waniliowy oraz żółtko. Gdy mleko wrze masę przelewamy do garnka. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Garnek owijamy folią aluminiową (aby nie powstał kożuch na wierzchu). Studzimy. Po wystudzeniu margarynę ubijamy na puch, dodajemy po łyżce masy. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu.
Roladę rozwijamy ze ściereczki. Całą smarujemy ananasową konfiturą. Następnie rozsmarowujemy cały krem. Wierzch wysypujemy 3 łyżkami malinowych kuleczek. Roladę zwijamy bardzo szczelnie, ale staramy się aby nie wypłynął nam krem. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Polewa: W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem. Dosypujemy kakao, mieszamy energicznie, chwilkę gotujemy. Dolewamy mleko i jeszcze chwilkę gotujemy. Polewamy roladę. Na wierzchu układamy malinowe kulki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 26.03.2016 07:48
Przepyszne ciacho
joannaa24 25.03.2016 20:42
Świetny przepis :)
adelajda 25.03.2016 17:03
Rewelacyjna rolada
cukiereczek 25.03.2016 14:01
ciasto wygląda Bombowo
RenataZ-et 25.03.2016 10:13
świetna rolada
Małgorzata Pin 25.03.2016 09:13
Fajne połączenie, muszę spróbować.
Grazyna0211 25.03.2016 08:59
pyszny deser
ice cubes 24.03.2016 23:03
Z chęcią by się spróbowało :)
Ada-Gaba 24.03.2016 22:33
Pysznie wygląda
ilka01 24.03.2016 21:35
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat