Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z kremem karpatkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Rolada

jajko 4 szt
cukier 70 g
mąka pszenna 60 g
mąka ziemniaczana 60 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
sól do smaku szczypta

Krem

mleko 500 ml
cukier puder 10 g
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
mąka pszenna 2,5 łyżki
żółtko jajek 1 szt
cukier 0,5 szklanki
margaryna 125 g

Dodatkowo

konfitura ananasowa 250 g
maliny świeże w żelu 250 g

Polewa czekoladowa

margaryna 125 g
kakao 4 łyżki
mleko 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kremem karpatkowym

Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz pół szklanki cukru. W reszcie mleka mieszamy mąki, cukier waniliowy oraz żółtko. Gdy mleko wrze masę przelewamy do garnka. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Garnek owijamy folią aluminiową (aby nie powstał kożuch na wierzchu). Studzimy. Po wystudzeniu margarynę ubijamy na puch, dodajemy po łyżce masy. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu.
Roladę rozwijamy ze ściereczki. Całą smarujemy ananasową konfiturą. Następnie rozsmarowujemy cały krem. Wierzch wysypujemy 3 łyżkami malinowych kuleczek. Roladę zwijamy bardzo szczelnie, ale staramy się aby nie wypłynął nam krem. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Polewa: W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem. Dosypujemy kakao, mieszamy energicznie, chwilkę gotujemy. Dolewamy mleko i jeszcze chwilkę gotujemy. Polewamy roladę. Na wierzchu układamy malinowe kulki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 26.03.2016 07:48
Przepyszne ciacho
joannaa24 25.03.2016 20:42
Świetny przepis :)
adelajda 25.03.2016 17:03
Rewelacyjna rolada
cukiereczek 25.03.2016 14:01
ciasto wygląda Bombowo
RenataZ-et 25.03.2016 10:13
świetna rolada
Małgorzata Pin 25.03.2016 09:13
Fajne połączenie, muszę spróbować.
Grazyna0211 25.03.2016 08:59
pyszny deser
ice cubes 24.03.2016 23:03
Z chęcią by się spróbowało :)
Ada-Gaba 24.03.2016 22:33
Pysznie wygląda
ilka01 24.03.2016 21:35
pięknie wygląda
gusia1000 24.03.2016 21:33
dobra słodkość.
MałaMi89 24.03.2016 21:21
W pierwszej chwili myślałam, że to porzeczki :) świetny wypiek!
halina17 24.03.2016 21:16
Apetycznie wygląda rolada.
Bernadeta1 24.03.2016 19:23
bardzo lubię ciasta z kremem kartkowym, Twoja rolada wygląda pysznie
Konczi 24.03.2016 19:18
Pysznie wygląda
VioletoweKucharzenie 24.03.2016 19:15
Chodziła za mną karpatka i postanowiłam ją przygotować w formie rolady. Ananasowa konfitura dodaje smaku kremowi a żelowe kulki malinowe efektownie upiększają roladę. Idealna na świąteczne uroczystości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak