Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z kremem kakaowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
cukier kryształ 5 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczk

krem

śmietana 30% 1 szkl
jogurt naturalny 200 ml
kakao 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier waniliowy 1 op

mus truskawkowy

truskawki 400 g
galaretka truskawkowa 1 szt

do nasączenia

woda 1/3 szkl
spirytus 1/2 kieliszka
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kremem kakaowym

Kroki postępowania

1
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt i pieczemy na barszcze 45x30 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy ściereczką i zwijamy.
Krok 1 - Rolada z kremem kakaowym foto
2
Truskawki gotujemy z 1/2 szklanki wody, blendujemy, mieszamy z galaretką i studzimy. Przelewamy do wyłożonego folia spożywczą płaskie pojemnika i odstawimy do lodówki do stężenia.
Krok 2 - Rolada z kremem kakaowym foto
3
Kakao sparzamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy 1/2 filiżanki mleka, a kiedy spęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym, miksujemy z kakao, żelatyną i na końcu z jogurtem. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Krok 3 - Rolada z kremem kakaowym foto
4
Mus truskawkowy kroimy w paski.
Krok 4 - Rolada z kremem kakaowym foto
5
Biszkopta rozwijamy, nasączamy, smarujemy masą. Na kremie układamy mus truskawkowy. Roladę zwijamy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego :)
Krok 5 - Rolada z kremem kakaowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.09.2015 23:47
lubię takie rolady

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak